Два дни студ не означава, че зимата се е завърнала. Това каза климатологът проф. Георги Рачев. Той уточни, че преди една седмица е свършила зимата. 

В Цяла България ще е страшно заради кучия студ и сняг, сковал страната! (КАРТА) 

„Днес и утре ще бъде ужасно студено, ще бъде типична зима. Това не означава, че зимата се завръща. Обикновено тези заключения са приоритет на хората, които обичат да доукрасяват нещата“, каза проф. Рачев, цитиран от Фокус

По думите му ще има ледени дни и ще бъде много студено. 

„Особено днес сутрешните температури на много места са от порядъка на минус 6, минус 8, минус 10 градуса. Утре в неделя в някои изолирани места могат да бъдат и по-ниски. Това не означава, че зимата е дошла, защото още утре в неделя следобедните часове температурите значително ще се повишат. Те ще станат положителни и до към четвъртък ни очаква едно нормално време за края на февруари, дори малко по-топло от нормалното“, допълни още климатологът. 

Проф. Георги Рачев обърна внимание, че февруари и март са месеци на контрастите. Климатологът даде пример с 1 март миналата година. 

„На 1 март „загинахме“ от студ. Тогава почти в цяла България бяха отбелязани приблизително рекордни отрицателни температури. т.е. на 1 март в София беше – минус 17 градуса, в Кнежа – минус 25 градуса. Веднага в противовес хората дали си спомнят 30 март миналата година. Не 100 години назад, когато в България температурите бяха плюс 22 и стигнаха до 24 градуса в Русе, във Велико Търново“, обясни още проф. Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната