Задава се захлаждане, но няма да е онова ударно есенно застудяване, при което от 30 падаме на 15 градуса.


Това застудяване ще бъде постепенно и най-добре ще се усети в събота и неделя и в началото и средата на следващата седмица към вторник, сряда.

Действително днес ще има летни температури, на много места в страната, 27, 28 до 30-32 градуса. Вечерта, даже и в момента, от Северозапад започва да прониква по-хладен въздух

Това каза климатологът Симеон Матев по Нова Тв.

В събота и неделя температурния фон в страната вече ще е с до пет-шест градуса по-нисък от това, което имахме в края на седмицата, но как да кажем, черешката на тортата, както вашите предавания, ще дойде вторник, когато нов студен фронт ще понижи допълнително температурите с още толкова на Националния празник.

Между другото максималните температури в Североизточна България и по високите Западни полета трудно ще минат 20 градуса, а в южнте части на страната отново до 22 и 23 градуса.

Това застудяване ще нормализира температурите, утре следобед на места ще има превалявания, в Рила и Родопите по-масивни, с градушки. След няколко дни захлаждане температурите отново ще ес повишат, допълни Симеон Матев.