Какво ще е времето на първия учебен ден? Отговор дават синоптиците от Meteo Balkans. Според прогнозите им температурите ще са летни, но около и след обяд очакваме валежи и първите за септември гръмотевични бури.

Седмицата започна с летни температури, но в средата се завръщат гръмотевичните бури. Съществува и риск от дребна градушка и внезапни силни пориви на вятъра.

Високите температури в региона ни идват с пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка, която ще определя и дневния ход на градусите в България и на Балканите. Рано сутрин ще е хладно, но следобедните часове - горещо.

Валежи ще са малко вероятни, поне до 15 септември, освен на изолирани места в Рило-Родопския масив. Температурите на въздуха ще са в широки граници от 26 до 32 градуса, а на морската вода – около 23 градуса. По-високи остават градусите по крайбрежната ивица на река Дунав.

Първият учебен ден идва с летни температури, но и нестабилна атмосфера. Около и след обяд ще се образуват и първите за септември гръмотевични бури, като по-значителни ще са валежите в Централна и Източна България. Остава висок рискът и от градушки.

Седмицата ще завърши с преминаването на студен атмосферен фронт. Вятърът от северозапад ще се усили, а температури ще се понижат.
Следващата седмица ще започне с по-чести валежи и есенни температури.

Къде ще има гръмотевични бури

На картата виждаме къде ще се образуват гръмотевични бури. Според прогнозата на нашите синоптици, по-голяма е вероятността за такива явления над Североизточна България и планинските райони от Южна България.

Карта : Оперативен модел на MeteoBalkans