Ужасна суша, пределни жеги и вятър са захапали страната и в следващите дни опасността от пожари няма да стихва. Практически навсякъде у нас тя е в максимална степен, а причината е горещата вълна, която е по-дълга и по-интензивна от миналогодишната. Това коментираха метеоролози и климатолози, цитирани от "Труд".

Техните прогнози сочат, че предстоят още дни с екстремни явления и ще продължат и през септември. Те могат да изправят на нокти властите, ако се допусне да лумне огън. Причина в 98% от случаите за това е човешка немарливост и небрежност, посочиха учените.

“Имаме доста сериозна и най-вече продължителна топла вълна това лято - до понеделник включително температурите в България ще остават много високи и ще бъдат в рамките на 32-37 градуса. Вече е ужасно сухо, почти навсякъде пожароопасността практически е на максимална степен.

Ще духа вятър. По Черноморието ще е свеж, от изток. Това до известна степен ще възпрепятства пожара, който гори при Александруполис, да се разраства на север към нашата територия”, обясни климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му именно вятърът обаче е бичът при такива условия, каквито има у нас и които в огром­на степен определят случващото се в Гърция. 

Тази година е много по-пожароопасна от миналата, защото горещата вълна, която имаме сега, е по-дълга и по-интензивна от миналогодишната, освен това сухите периоди са по-дълготрайни от миналата година, посочи д-р Симеон Матев, климатолог от катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на СУ.

“Дори едно невнимателно държане на всеки един от нас може да предизвика спонтанен пожар. Проблемът е вятърът, ще го има. През всичките дни посоката му ще бъде от изток-североизток, тоест ако възникне някъде пожар, неговият фронт ще бъде в западна, югозападна посока. Пример - ако възникне в Сливенско, трябва да се очаква неговото развитие в посока Стара Загора-Ямбол.

Вятърът няма да е особено силен, но все пак в Източна България, по крайбрежието на морето ще достига до 50 км в час, а това при възникване на пожари е проблем”, обясни той.

Какъв е броят на пожарите обаче не зависи само от природните условия, а и от нашето държание, защото 98% от тях са именно заради човешка немарливост и влияние, допълни Матев.

Затова може би е добре и у нас да се помисли за забрана за навлизане на туристи в горски територии, така както направиха в Гърция, посочи от своя страна метеорологът Петър Янков.

“Остава този призив, защото туристите колкото и да пазят все ще се намери някой, който да хвърли или да предизвика изкуствено палене на огън. Може би и при нас трябва да се забрани влизането на туристи за определен период в горските масиви, тъй като валежите ще бъдат оскъдни”, прогнозира Янков.

У нас за последните няколко дни имаше няколко големи пожара в областите Бургас, Стара Загора и Хасково, които са овладени. Но само едно денонощие са получени 160 сигнала за пожари, 140 от тях в горски и полски площи.

Въпреки усложнената обстановка наши пожарникари заминаваха за Гърция, за да окажат помощ за справяне с бушуващите големи горски пожари. Очаква се да подпомогнат наземно гасене в бедствието при Александруполис. Вчера натам заминаха 5 пожарни, 2 микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София.

Три експертни прогнози

Проф. Георги Рачев, климатолог: Огнените езици може да се движат с 30 км в час

От вторник ни очаква понижение на температурите, което няма да отрази кой знае колко, защото ще е в рамките на 5-6 градуса. Отново ще е топло за сезона, но се очакват валежи. В четвъртък те могат да достигнат до 10-15 л на кв. м, но ще бъдат с летен характер, силно петнист характер, на облак, както казват хората. Може да стане 1 на 1000 да паднат значителни валежи в района на пожар, но това е като хвърляне на зарове. Остава много опасно за пожари.

По важното и същественото, което до този момент не сме го “играли”, това са мигрантите, които по една или друга причина палят огньове. Много сериозен е проблемът в Северна Гърция, много сериозно е недоволството заради жертвите там. То прави тези хора съпричастни. Ние сме на основния път на мигрантите, на “Тракия” има повече мигранти, отколкото плажуващи туристи. Важи и за нас.

Имаме определено по-малко валежи през юли и август в сравнение с миналата година, дори на някои места да има изпълнение на месечната норма на валежите - например в Сливен е изпълнена, но тя е попълнена от два валежа. В горния почвен слой, първите 50 см в Югоизточна България просто няма влага.

Това ще продължи, въпреки очакваното захлаждане, понишение на максималните температури до нормалните, защото те ще остават над нормата и през септември. От вторник засушаването ще продължи, така че пожароопасността се запазва. И като прибавите и най-страшният бич - това е вятърът. То причинява така наречения повърхностен пожар, горят върховете на тази растителност, а този пожар, може да се движи с феноменалните 30 км в час.

Петър Янков, метеоролог: Южни ветрове в ниските райони са проблем

За следващите дни, дори за следващата седмица - като цяло до края на седмицата, в петък следобед ще превалява в южните райони, в югозападните части от страната и в Източните Родопи.

Странджа-Сакар, който е с предупреждение за опасност от пожари поради ниската относителна влажност на почвата и на въздуха, си остава опасна зона. Валежите ще са средосотечни в западните и южните части от страната и ще бъдат много слаби. Горещото време ще продължава и през почивните дни.

След краткотрайно захлаждане в понеделник и вторник от сряда отново се очаква повишение рязко на температурите. Отново над 33 градуса няколко дни. Така че предстоят горещи и сухи дни, валежите ще бъдат оскъдни, незначителни количества. Не се очаква усилване на вятъра, с условия за поява отново на силно вълнение.

Ако при нас има следобедни превалявания в следващите дни, в планинските райони от западните до централните части, в Гърция такива валежи не се очакват, така че обстановката там е по-сериозна. Цялото Средиземноморие е обхванато от тази гореща вълна.

Като цяло има във височина през следващите дни, над 3000 м вятърът е от северозапад-север, а в ниските райони има югозападни, южни ветрове, което може да докара в определени райони, гранични пожари. Нашите органи са взели мерки, така че трудно биха се прехвърлили пожари от Гърция. Преди няколко години имаше такива условия в Северна Македония, югозападно от Благоевград, но пожарът беше потушен още преди нашата граница.

Д-р Симеон Матев, климатолог: Условията за пожари ще останат и през септември

До края на седмицата и в началото на следващата на Балканите остава горещо. Максималните температури най-често ще са между 30-36-37 градуса, а в началото на следващата ще има и много места с 38-39 градуса.

През повечето часове ще си бъде и слънчево, тоест условията за пожари си остават по понеделник-вторник. Въпреки горещото и предимно слънчево време все пак ще има временни заоблачавания. Те ще бъдат по-съществени в четвъртък над Западна и Североизточна България, а в петък и събота в Рило-Родопската област. В тези места ще превали и прегърми, но не навсякъде.

За щастие атмосферната циркулация е такава, че основният въздушен пренос е насочен от изток-североизток на запад-югозапад, тоест пожарите, които възникват в Северна Гърция, не би следвало да оказват влияние върху нашата страна.

Само при локални особености на вятъра е възможно пушек от пожара да достигне най-пограничните райони. От тази гледна точка можем да имаме известно спокойствие по отношение на това да не се притесняваме от пожарите в Гърция, но трябва да се притесняваме пожари да не възникват на наша територия.

Докъм 30 август условията за горещо и неособенно валежно време остават, но последните два дни на месеца и първите на септември времето ще бъде по-динамично - ще преминат няколко атмосферни смущения през Балканите.

Те ще доведат до понижение на температурите е превалявания и те ще намалят риска от пожари. Впоследствие обаче, след 5-6 септември, отново ще има топъл период, което на практика означава, че макар и не с толкова висока степен на пожароопасност, условията за пожари ще си остават и през по-голямата част на септември.

До 40 градуса в края на седмицата

Температурите вървят нагоре и в Гърция

Във въздуха са отчетени микрочастици 10 пъти над нормата

Пожарът край Александруполис наложи евакуацията на болница.

През последните 24 часа в Гърция са избухнали нови 209 пожара.

Нова вълна от горещини се очаква през тази седмица в Гърция. Температурите в страната вървят нагоре, като ще достигнат своя пик между петък до неделя, когато термометрите ще показват 38-40 градуса.

Метеоролозите предупреждават, че в съчетание със сухото време жегите ще повишат запалимостта на мъртвата биомаса в горските територии, което увеличава риска от поява и разпространение на пожари.

Горските пожари в Гърция тази година са безпрецедентни, призна министърът на климатичните кризи и гражданската защита Кикилиас подчерта. И добави, че това е “най-лошото лято, откакто се събират метеорологични данни”. През последните дни са избухнали 355 пожара, а само за последните 24 часа - 209.

Големият пожар в Александруполис бушува вече 6-и ден, оставяйки след себе си хиляди опожарени декари. В района са евакуирани девет селища и болница, чиито пациенти са прехвърлени на кораб. Димът от огнената стихия стигна до Йонийските острови. Въздухът в Александруполис е токсичен, туристите напускат хотелите. Пожарът застрашава и националния парк Дадия, в който живеят редки хищни птици.

Един от многото пожари е на няколко километра от границата с България, в района на Маказа. Магистрала Егнатия от Александруполис до България е затворена. Отворен за движение е националният път Александуполи-Ферес-Суфли-Орестиада. В Александруполис огнената стихия взе и жертви. Две дечица са между общо 18-те овъглени тела, намерени близо до село Авантас в Еврос.

Предполага се, че загиналите са мигранти. Пламъците се разпространяват безконтролно в Североизточна Гърция, както и на островите Евия и Китнос, в областта Беотия северно от Атина, на Пелопонес и в Западна Гърция. И районът на полуостров Халкидики не остана незасегнат от огъня. Пожарът там обаче е в горски район, далеч от хотели, и няма опасност за туристите.

Пожар избухна и в подножието на планината Парнита. Селищата Фили, Аспропиргос и Каливия бяха евакуирани. Пожарът достигна един от крайните квартали на гръцката столица - “Ано Лиося”.

Огнените пламъци изгарят къщи в Агия Параскеви, Мениди. В района духат силни ветрове, което затруднява гасенето, а огънят “влезе” и в Националната гора Парнита и дори изгаря територия, останала незасегната от големите пожари през 2007 г. 2021.

Властите са издали нареждане за превантивна евакуация на мигрантски център край гръцката столица, в който има около 700 души чужденци, подлежащи на репатриране. Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в Гърция в резултат на бушуващите в страната горски пожари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук