С мотокушии, лов, туризъм и спорт церят стреса от професионалното си ежедневие кметове от Ловешка област, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в областния град.
50-годишният градоначалник на Ловеч Минчо Казанджиев, управляващ втори мандат,  е най-страстният поклонник на спорта от колегите си. Бившият картинг-пилот се разтоварва най-стръвно с мотокрос. В опасната езда роденият в Троян социалист се доверява най-вече на расовия си 250-кубиков зелен мотоциклет "Кавазаки". Той може да бъде видян да прелита с него над урви и сипеи, западно от Ловеч. Бащата на син и дъщеря премери сили и с почитатели от цялата страна на екстремните двуколесни возила на ливадите край фирма "Балкан" по време рок феста в дните 6-11 май преди две години. Местни рокери също гонят вятъра заедно с мъжа, в чието досие пише и, че е работил в 0кръжен комитет на ДКМС (1983-1987), в СБА (1987-1993), Тексимбанк-Ловеч (1994-1996), а от 1996-а до ноември 2003-а в Сметна палата-Ловеч. Бил е и общински съветник в мандата 1991-1995 г.
Неговата необяснима любов обаче е футболът. Възпитаникът на Стопанска академия "Д.Ценов"-Свищов се включва при всеки благотворителен мач в Ловеч.
Според очевидци тенисът на маса е последното спортно увлечение на кмета на 50-хилядния град. Лидерът на БСП-Ловеч Димитър Горов заставал най-често в ролята на спаринг-партньор. Към момента Казанджиев нямал загубен тенис-двубой срещу един от най-успешните млади политици по поречието на р. Осъм.
Кметът на община-Летница д-р Красимир Джонев е не по-малко търсач на силни спортни усещания от властник номер 1 на Ловеч. Градоначалникът от Коалиция "Бъдеще за Летница" е роден на девети февруари 1966 г. в Летница. Изкласява техникума по ветеринарна медицина в Ловеч през 1985-а. През 1993 г. завършва Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. От 1992 до 1995 г. е заместник-кмет на Летница. От 1995 до 1999 г. работи като инспектор-ДВСК. От 1999 г. до днес е кмет на община Летница. Шеф на Комисията за работа с малките общини към Националното сдружение на общините в Р България. Женен, с двама сина. Това е официалната визитка на Джонев.
Извън нея обаче остава страстта му по лова и мотоспорта. Като авджия той има с какво да се похвали, през 2006-а отстреля глиган над 200 оки. Тазгодишният ловен сезон обаче е най-слабият за него.
Шосейните мотоизлети разтоварват също колкото лова кмета на Летница. В тях д-р Джонев се впуска с 250-кубиковото си МЗ. Волейбол и тенис на корт пък са спортовете, в които той е готов да се изправи срещу всеки свой колега от региона в момента. Добрата си форма поддържа с турнири с ученици, полицаи, общинари и студенти в близо 5-хилядния град.
В община-Луковит животът се диктува вече трети мандат от независимия Петър Нинчев. 63-годишният кмет е завършил Стопанска академия "Д.Ценов"-Свищов, специалност: счетоводна отчетност. Има дъщеря и син. Официалната му визитка е повече от пестелива. Разбираемо е. Нинчев бяга от каквато и да е шумотевица около себе си от години.
Според негови ближни, той загърбил спорта от години. В момента се разтушвал с пчелин от 15 кошера край Луковит. Наш екип обаче откри, че в средата на 60-те години на 20 век в гр. Червен бряг Нинчев лудеел като ученик по волейбола и леката атлетика. Като бегач стигнал до олимпийска надежда, спечелил и републикански шампионат. По-късно в землището полага основите на подводното ориентиране и създава гмуркачи европейски шампиони. Днес отсъствието у него на спортни мераци обаче не му пречело да газифицира за 150 хил.лв. местната Спортна зала и да инвестира 60 000 лв. в спортни деятелности.
Независимият Валентин Стайков Вълчев кметува втори мандат в община-Угърчин. 41-годишният мъж е икономист, възпитаник на Стопанска академия "Д.Ценов"-Свищов. С две деца. До 2003 г. работи в местния клон на ДСК. Светските му увлечения също са пестеливи. Авджилък втори сезон с 4 убити диви прасета, тенис на маса и футбол на малки вратички с приятели в местната Спортна зала, която потегнал с 47 хил.лв. по проект "Красива България". /Гергана Димитрова, БЛИЦ