Кметът на община Кюстендил Петър Паунов се обяви за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки предвид драстичното увеличение през последните три дни на заразени с коронавирус в страната, пише struma.bg.

„Ковид не си е отишъл, а сега започва и това не е политическо говорене. Моля ви, забравете за големите събирания в закрити и непроветрени помещения. Върлува страшен вирус и смъртността  вече е над 5 %. По-лошото е, че хората, които са го изкарали, всяка следваща инфекция може да ги погуби незабавно. Моля ви, погрижете се за здравето си и за здравето на вашите близки.

Всяка минута, в която не носите маска в закрито помещение, застрашава с 30 % повече вашето здраве и с 50 % здравето на околните. В Кюстендил в момента имаме заразени с Ковид-19 и на домашно лечение, и такива, настанени в болницата”, коментира на пресконференция в петък градоначалникът. 

Нов черен рекорд на К-19 у нас: Бум на заразени в няколко големи града, труповете се множат 

Напомнено е на работодателите да правят естествено проветряване на помещенията. Същото се отнася и за представителите на туристическия бранш.

„Моля ви, нека да се погрижим за хората, които са рискови. Това са съгражданите ни над 60-годишна възраст, хората с диабет, с наднормено тегло, със заболявания на сърцето и белодробни заболявания”, каза още Петър Паунов.

Той заостри вниманието на случващото се в другите градове на България и на това, че здравната система е съсипана. Стотици лекари, които са заразени, и други, които не спряха и през лятото да лекуват.

„Легла има, но да не стане така, че  да няма кой да дойде да пусне и една система. Важна е профилактиката и задължителната гаргара със сода, за да се изчисти гърлото и лигавицата”, предупреди Петър Паунов.