Да разберем заразени ли сме с коронавирус или не само за броени минути и то у дома. Вероятно скоро това ще бъде възможно, съобщават от Световната здравна организация.

Предвижда се в следващите 6 месеца да бъдат произведени 120 милиона теста, а цената на един да бъде около 5 долара.

Тестът, който ще диагностицира заразата за минути, значително ще увеличи броя на изследванията. В много страни това ще реши проблема с недостига на лаборатории.

В други, ще намали времето за отчитане на резултати, което също често затруднява усилията в борбата с вируса. Докато това се случи обаче, единствения бърз тест за COVID -19, ще продължи да се прави от специалисти.

„Достатъчно е само да се убоде пръста и една капка кръв върху теста, две капки буфер и то тръгва. Отчита се след 10 минути. Кръвта я слагаме в центрофугата, завъртаме я и по този начин еритроцитите се отделят на дъното на епруветката.

Отгоре остава една надстояща течност, която се нарича плазма. Тя има повече антитела. Ние предпочитаме да работим с плазма. Тя е по-чист продукт и отчитането е по-добро”, обясни д-р Веселин Венков, завеждащ Клинична лаборатория в столична болница, предава Нова тв.

Бързи тестове за COVID-19 в тази лаборатория правят от края на март. Всеки положителен резултат обаче, след това съветват да бъде потвърден и от PCR тест, който все още се счита за златен стандарт.

„Бързия тест, който в момента правим - антитялото, показва само, че организмът е срещнал вируса. Нищо повече. Той не може да ни каже човека преболедувал ли го е, кога го е преболедувал, в какъв стадий е в момента, заразоносител ли е - може ли да заразява околните.

Имаме само един такъв сляп период - от първия до седмия ден, тогава вирусът няма все още изградени антитела. Човекът може да го има, но ние не можем да го докажем”, каза още д-р Венков.

Кратка проверка в интернет показва, че с бърз тест можем да се сдобием лесно. Фирмите, които го произвеждат, са вече над 200 в цял свят.

Спираме се на тест на цена от 31,50 лв. Въпреки, че можем да си го закупим сами, специалистите съветват да не правим опити и да се тестваме сами.

„Кожата ни е бариерата, която ни пази от околния свят, и затова всяко проникване през кожата, се допуска само професионалист да го прави. Затова на тях пише "за професионална употреба", обясни д-р Венков.

Ако при първи симптоми можем да си направим тест вкъщи, това би спомогнало за по-бързо разграничаване на COVID от грип и съответно, за по-бърза изолация, обяснява заместник-директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Според проф. Христова обаче, за да бъдат достоверни резултатите, предстои още работа по този вид тестове, преди да бъдат пуснати на пазара.

„Клинично, особено в началния стадий е много трудно. Тъй като и двата вируса засягат първо горния дихателен тракт. След това при по-разгърната клиника, вече има различия.

Очаквано е да се комбинират, защото във всяко едно вирусно заболяване намалява имунитетът и отваря вратата за следващи заболявания - вирусни или бактериални, но се очаква това да е сравнително, все пак, много рядък случай”, каза тя.

Предстои зимата да мине под знака на COVID-19, продължава проф. Христова и поне за малко сезонния грип да остане на заден план.

„ Данните от Южна Америка, където тъкмо по време на нашето лято, приключи тяхната зима и с това и пикът на респираторните заболявания, показа в пъти по-малък брой заболели, което се свързва донякъде с предпазните маски и дистанции - въобще противоепидемичните мерки за COVID-19.

Така че очакваме и при нас, все пак, острите респираторни заболявания да са доста по-малко тази година”, надява се тя.

Въпреки това обаче според проф. Христова, трябва да бъдем по-бдителни от всякога. И съветва възрастните хора, малките деца и хората с хронични заболявания да се възползват от противогрипната ваксина.

„До края на месеца е най-доброто време, в което може да се постави, така че поне да се намали риска от второто по сериозност респираторно заболяване в нашата страна”, съветва тя.

Надеждите след това са отправени към успешното разработване на ваксина срещу вируса, към повече средства за терапия, както и към това, така наречения "див" все още вирус, да бъде опитомен.