Екип на БЛИЦ гостува на Котел. Кметът на общината Коста Каранашев, избран безапелационно на първи тур за втория си мандат, ни посрещна радушно и сподели радостите и проблемите на възрожденския град и селата около него.

"Продължава работата по благоустрояването на улици, зелени площи и всякаква друга инфраструктура. В 99% от селата улиците не са били ремонтирани от 1996 година, а децата, които са раснали там, никога не са виждали асфалтополагащи машини", каза Каранашев. 

Той съобщи, че общината има спечелен проект за изграждането на водопроводи в някои от селата, с който ще се решат сериозни проблеми.

В планинските райони, където няма язовири, за да се ползват за водоизточници, изчерпването на запасите сериозно се усеща. За това местната власт трябва да се справи с алтернативни водоизточници. 

Кметът припомни, че от Котел са излязли редица велики личности, будители, които са дали основа на българското възраждане. Това е и причината Каранашев и екипът му, заедно с местния бизнес, да акцентират върху възраждането културно-историческото наследство на своя край и развитието на туризма. 

Все по-голяма популярност добива Традиционният фестивал на етносите котленските килими, който е станал любим на местни и гости и се провежда в красивия парк "Изворите". 

"В община Котел християни, мюсюлмани и роми са разпределени в еднакви пропорции. Тук няма етническо напрежение, живеем заедно и в радости, и в скърби. Вратата ми е отворена за всеки, който иска да сподели болките и проблемите им", каза още Каранашев, който на месец приема и изслушва над 1000 граждани. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ