Националният синдикат на икономистите и одиторите в България – КНСБ подкрепя инициативата на фондация “Искам бебе” за осигуряване финансирането от държавния бюджет на национална програма “Ин витро”, която да поеме пълната стойност на поне три опита за ин витро оплождане на всяко бездетно българско семейство, което желае това, съобщиха от КНСБ.
Редица научни изследвания, анализи и статии посочват, че в следващите 50 години демографската криза в България ще е основният фактор, препятстващ икономическото и социалното й развитие.
Последствията от демографската криза са опустошителни и вече са налице. Цели райони са обезлюдени, от картата изчезват цели български села, а държавата отделя ежегодно десетки милиони за затваряне на училища /само за 2008 г. - 67 млн. лева/, а не за отварянето на нови. Стопанският живот извън големите градове е със затихващи функции. Демографската криза в България създава и провокира множеството проблеми и последствия водещи до обезверяване и обезличаване на обществото ни. Трудовият ни пазар страда от системен недостиг на млади, образовани хора и от недостиг на работна ръка като цяло, като възрастта на работещите се увеличава прогресивно.
Въпреки огромните последствия за нацията и икономиката ни, държавата в лицето на управляващите по никакъв начин не помага на над 270 000 български двойки да имат собствена рожба и да бъдат пълноценни членове на нашето общество.
НСИОБ – КНСБ настоява правителството на РБ да отдели финансов ресурс за цялостно подпомагане на дейността на националната програма “Ин витро”, като се създаде прозрачна организация, включваща анализ на състоянието, конкретни мерки за решаване на проблемите, създаване на регистри с данни, обучения на млади медицински специалисти и внедряване на световните медицински достижения в областта на ин витро оплождането.
По изчисления на експерти на НСИОБ – КНСБ при създаване на съответната организация и отделяне годишно на около 30 млн. лева от държания бюджет ще се родят около 3500 българчета. Считаме, че това ще бъде сериозна крачка в решаването на този толкова важен за обществото и бъдещето ни социален проблем.
НСИОБ – КНСБ призовава: Нека помогнем на хиляди български семейства и да ощастливим над 6 000 български пенсионери – баби и дядовци на бъдещите родени чрез ин витро деца, съобщават още от КНСБ. /БЛИЦ