Във връзка с прогнозите за обилни валежи от дъжд през нощта на 17 срещу 18 април, Общинският кризисен щаб в Карлово призовава жителите на населените места от община Карлово да вземат превантивни мерки за опазване на имотите, имуществото си и домашните животни.

При възникване на потенциална опасност и извънредни ситуации гражданите да уведомяват кмета на населеното място и оперативния дежурен в Община Карлово на телефони 0335/ 54-555; 0896/ 68-67-04.

Сега да се върнем малко назад във времето и да си примонми ужаса.

Денят е 2 септември 2022 година. Поройни дъждове се изсипват над община Карлово.

Реките излизат от коритата си и заливат населените места, носейки със себе си тонове кал и дървесина. Домовете на хората в региона са наводнени. Няколко села остават откъснати от света, а инфраструктурата е изцяло разрушена. Ток и питейна вода няма.

Най-засегнати са селата Каравелово, Богдан, Слатина и Трилистник. Стотици остават без дом и са принудени да живеят при роднини или на фургони.

Гледката е апокалиптична, а мъката за хората – неописуема. Стотици животи и съдби биват преобърнати само за ден, стотици мечти са разбити. Години труд са „отнесени” от природното бедствие. Над 130 къщи в село Каравелово пострадаха от потопа.

Основната причина за наводненията според местните хора е безогледната сеч в близката гора. В Каравелово твърдят, че коритото на реката не е почиствано от 20 години.

Към момента Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за това, че на 2 септември 2022 г в района на село Богдан и впоследствие в Каравелово, е било причинено наводнение по непредпазливост, вследствие скъсване на диги по поречието на река Стряма, образуване на високи приливни вълни, като с това е бил изложен на опасност живота на жителите на селата и са последвали значителни вреди.

Още в първите дни след наводнението стотици доброволци от цялата страна се стичат в карловските села, за да се борят с последиците от водната стихия. Започва и събиране на дарения за най-пострадалите. Държавата също обещава да помогне. 

"Хората в държавата помогнаха, но не и държавата", категорични са жителите на селото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук