Със сигурност този гигабайт и половина съществува, тези файлове са достъпни и с един текстов редактор може да бъде отворен. Това заяви компютърният специалист Ясен Танев в ефира на bTV по повод сигнала, че при хакерска атака са изтекли данни на милиони български и чуждестранни граждани.


Експертът сравни течът с аварията в Чернобил.

"Някой процедури не са спазени, небрежност е довела до една експлозия на данни. За това е много важно когато стане инцидент в работата на държава да ни се даде информация", посочи той.

По думите му ние не трябва да губим доверие. "Има още едни 16 гигабайта минимум, които някои ще купи. Не е ясно какво съдържат", заяви още той.

Според него с данните, които са изтекли могат да се направят много злоупотреби.

"С вашето ЕГН много измами могат да се правят. Има много адреси, има много IP адреси, има много имейл адреси, много съдии и прокурори на НАП. Себе си успях да открия на няколко места. Освен ЕГН-то ми, открих дружеството, което представлявам. Обикновеният човек е изложен на тази дигитална атака", заяви още експертът.

"Дали е вътрешен човек, в което се съмнявам, или пробив, това не е игра на бял или черен хакер. Това е целенасочена атака. Тези данни са били атакувани и взети", заяви още експертът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!