Четирима души получиха шанс за нов живот след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха решение да дарят нейните органи, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

На 29 септември екип от „Св. Марина“ във Варна, с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт.

В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи, предава bTV.

.На 30 септември по искане на „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет „Спартан”.

Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите.

На 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „Лозенец“ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж.

По линия на споразумение за сътрудничество сърцето е предоставено на Румъния поради липса на подходящи реципиенти у нас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук