Дойде време "г-жа Лъжа" да пита за истината - защо ЕК замразява плащанията по оперативната програма за образование. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка със спирането на евросредствата за Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщава „Фокус“.
„Бихме искали да коментираме една лоша новина за България. Това е замразяването на плащанията по програма образование. Нинова припомни, че БСП е предупреждавала още през декември и януари за тази опасност. „Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината. Защо, г-н Борисов, на 10 февруари получаваме писмо от ЕК, в коeто се казва, че замразяват плащанията за следните нарушения: половината от проверените операции са в нарушения по тази програма, липса на прозрачност, липса на конкуренция по избор на външни експерти“, попита Нинова.
 

Тя добави, че програмата е спряна и заради съмнения за измами. „Къде е сега истината? Предупреждаваме, че такова нещо ще последва, казвам го с болка за България, по програма „Околна среда“, Програмата за морско дело и рибарство, Фонд „Вътрешна сигурност“ Фонд "Убежище, миграция и интеграция", посочи Нинова. По думите ѝ България не е изпълнила 12 от 45 предварителни условия на ЕК, а срокът за тях е изтекъл в края на 2016 г. „Т.е. по време на управлението на Бойко Борисов“, заяви Нинова. „Да се знае отсега, че ако последват и следващи спирания на пари, ще се дължи на управлението на Бойко Борисов. Кой ще понесе политическата отговорност, питаме днес“, попита още лидерът на БСП.
 
Нинова посочи, че Борисов е заявил, че ако някой вкара повече пари от него в страната, ще му ръкопляска прав 30 минути. „Какво ще направи заради това, че хора в неговото управление отнеха на България 350 млн. лв. Търсим политическа отговорност за замразените плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и предупреждаваме за последващи санкции по други програми", заяви Нинова.