Активистът на НФСБ Христиан Митев, който е и зам.-председател на правната комисия в парламента, разкри защо лидерът му Валери Симеонов иска да ограничи хазарта. Патриотите са направили проучване и според Световната здравна организация търкането на билетче било болестно състояние.
Водещият Емил Кошлуков го контрира, че по тази логика, ако се доверяват на подобни изследвания, от НФСБ трябва да приемат и Истанбулската конвенция с джендърите. Кошлуков, юристът Даниел Данов и икономистът Георги Гуджев срутиха тезата на патриота.

Кошлуков припомни, че в САЩ дори по новините се прави реклама на лотариите. Данов пък скастри Митев, че партията му разсъждава за лотарията като хазарт. Емил Кошлуков припомни, че още по времето на комунизма са съществували билетчетата за тотото и не са били проблем дори за социалистите едно време.

Страното в случая е, че вицепремиерът Валери Симеонов и хората му продължават да роптаят срещу рекламите на хазартни игри по националните телевизии, че задълбочена проверка установи, че при тях няма никакви нарушения.

Единственото прегрешение, което бе открито при рекламите по бТВ и Нова телевизия бе за реклама на... шоколад.

И докато в цяла Европа няма проблем с рекламирането на лотарии, а в САЩ те се приемат като забавление, то в България националистите се опитват да подкопаят доверието в тях, при положение, че от тях в държавния бюджет постъпват десетки милиони левове под формата на данъци, които отиват за изплащане на социални помощи и пенсии.