БНТ ще започне да излъчва новини на много езици онлайн, съобщи в профила си във Фейсбук генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Предстои да се подготвят емисии на сръбски, английски и румънски.

Публикацията му е свързана с пускането на емисия на украински език по Националната телевизия.

„Идеята за новини на тези езици е ясна, според мен. От една страна нашите български общности в чужбина да могат да гледат новините и на местния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се запознаят по-добре с нашия живот.

Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ.

Това са нашите новини, на други езици. По-добре да чуят от нас, отколкото от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната“, пише Кошлуков. 

„БНТ е обществена телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в обществения живот.

Позициите за и против Русия, Украйна, войната, джендър-идеологията, както и всички останали линии на остро разделение в общественото мнение ще продължат да намират място в нашия ефир. Ние отразяваме новините, не ги създаваме.

И да, ще имаме и новини на руски. Общността на рускоговорящите в България е голяма, те имат нужда да знаят какво става в родината ни“, уверява директорът на БНТ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук