Фекалии и краста дебнат почиващите по басейните в хотелите. За това алармирах експертите от регионалните здравни инспекции в цялата страна. Те периодично проверяват качеството на водата, но това не дава гаранция, че човек е 100% защитен.
Причината е, че не навсякъде се спазва изискването в басейна да не се пускат хора с открити рани по краката и ръцете. Точно те са „врати“ за всякакви заболявания, т.е. разпространяват заразата. Затова специалистите съветват собствениците на хотели и стопанисващите градските басейни да завишат пропускателния контрол. „Басейните са проверявани периодично от здравните инспектори, а на собствениците се налагат глоби, ако бъдат открити нарушения“, твърди главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, пред „Телеграф“.

По думите му обаче при струпването на голям брой хора около тях винаги има рискове от заразявания. Инфекциите обикновено дебнат от пластмасовите столове, шезлонгите и дори от недобре измитите чаши, в които се подготвят летни коктейли. Много по-трудно е заразяването да стане във водата. Напълно възможно е да се пипне краста или гъбички. Те се крият най-често в постелки за шезлонги. Инфекции могат да се прихванат и от хавлиите, които често се споделят след излизането от басейна.

Опасностите във водата идват най-вече от разсеяни или невъзпитани родители, които оставят децата си да ходят по малка и голяма нужда, докато ги плацикат в басейните. Други пък си мислят, че като ги вкарат с памперс във водата ще се справят с този проблем. Така обаче създават много по-голяма опасност от разпространението на инфекции, твърдят здравните инспектори.