Първа инвестиционна банка обяви днес, че успешно е увеличила капитала си. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18.35% и Valea Foundation със 7.87%.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, заяви Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation.

Това е семейна фондация на г-н Карел Комарек. Тя има многобройни инвестиции в Европа и САЩ. Карел Комарек, е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г. също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон.

Кой всъщност е милиардерът Карел Комарек?

Valea Foundation е част от инвестиционната компания KKCG group, чийто основател е Карел Комарек, показва проучване на Ефир 2. Списание "Форбс" го определя като един от най-богатите чешки бизнесмени. Състоянието му се изчислява на 3.7 млрд. долара, което го поставя на 648-то място в света в списъка си с милиардери.

51-годишният Комарек е започнал бизнеса си, търгувайки с петрол и газ през 90-те, а през 2010 г. е напуснал семейния бизнес, в който е работил с баща си и сестра си, за да създаде своя инвестиционна компания, разказва "Форбс". KKCG инвестира в петрол, газ, информационни технологии, хазарт, недвижими имоти, биомедицина.

През 2016 г. създава базирана в Западна Вирджиния, САЩ, компания за производство на метанол. След превръщането на чешката SAZKA в конгломерата SAZKA Group, Комарек става най-големият собственик на лотарийни игри в Европа.

Компанията е искала да придобие 51% от българската „Национална лотария“ за 1 млрд. лв. през миналата година. Сделката обаче е отказана от изпълнителния директор на лотарията Димитър Ганев, заяви самият той наскоро пред Нова ТВ.