Целият Айтоски Балкан е в преспи. И макар да няма бедстващи, не липсват хора в нужда. Имало е пострадали, на които е трябвало да се окаже медицинска помощ. Лошото време се оказа сериозно изпитание пред сватбено тържество. Булката и зетят били от различни села и се наложило да пробиват път, за да могат да сключат граждански брак, разказа кметът на Айтос Васил Едрев, съобщава bTV.

Човекът, когото всички в Айтос търсят, когато попаднат в снежен капан, е Радостин с неговия верижен влекач. По Нова година той евакуира бедстващите хора в кошмарната отсечка между Айтос и Карнобат.

Данака, както го знаят всички, познава толкова добре целия район, че и без път се ориентира, по дърветата.

"Още от малко хлапе знаех какъв ще стана и такъв станах. Баща ми беше тракторист и аз ходех с него, бях влюбен в работата му. Баща ми караше булдозер, чистеше сняг. Тогава имаше големи зими, помня 83-та година имаше много голяма зима и го вземаха, и 17 дена не се прибра в къщи", разказва Радостин.

С пристигането на влекача в Мъглен, животът в селото отново тръгва.

Радостин е доволен, че от блокадата по Нова година институциите са си взели поука.

„Мисля, че за 12 часа, даже за 24, никой не би умрял, ако си стои в колата на топло. Даже и да няма парно. Просто паниката беше повече. Понеже сме отвикнали, от доста време в България не е имало такива зими", обясни Радостин.

Той казва, че от 10 години това е най-тежката зима. Според него обаче не зимата е толкова тежка, колкото хората не са подготвени и не знаят как да реагират.