Актрисата от Младежкия театър Койна Русева спечели наградата “Жена на десетилетието“ в категория “Кино - Театър” на първите годишни награди на Woman.bg. Философията на наградите цели да номинира 10-те дами, които са оставили най-ярка следа в общественото съзнание през последните десет години и са се превърнали във вдъхновение и пример за подражание. Койна Русева беше номинирана в една категория заедно с актрисите Теодора Духовникова, Радина Кърджилова и Яна Маринова.
Койна Русева завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян с асистенти Елена Баева и Тодор Колев. Играе на сцената на Младежкия театър. Там участва в пиеси като “Тартюф”, “В ледовете”, “Осъдени души” и други. Отделно от това играе и в Театър “Сълза и смях”, където участва в “Чайка” и “Платонов”, в Театър “София” в “Животът - това са две жени”, Театър 199 в пиесите “Другият човек”, “Невинните” и “Три дъждовни дни”. Тя е българският глас на мамута Ели в дублажа на анимационната поредица “Ледена епоха”. 

По-известните филми, в които участва, са “Дървото на живота” (2013) (24 серии) - Бела, “Още една мечта” (2012) - Койна, “Под прикритие” (2011-2013) - Бояна Василева, адвокат на Джаро, Love.net (2011) - Емилия, “Изпуснати думи” (2010).

Чеховите героини й прилягат. В киното я режисира Сашо Морфов в “Хълмът на боровинките”. Едно от златните момичета на Крикор Азарян, бижуто във всеки спектакъл, в който участва.“Коко Азарян ми е писал двойка за лош репетиционен процес. Това ми подейства много отрезвяващо и ме научи на доста неща. Да не бъдеш зависим от публиката, трябва да си изработил всичко, за да може да го представиш на публиката. Не може да разчиташ на случайността”, споделя актрисата Койна Русева. 

Аз съм актриса и съм си аз, но всички персонажи, моите образи от роли, също съм аз През последните 10 години израснах като актриса, а пораснаха и децата ми. 
Имам мечта, която не съм сбъднала, и тук се обръщам към всички режисьори - моля, сбъднете ми мечтата, искам да изиграя мъжки персонаж. 

Една жена е силна само поради вътрешна потребност. “Тайната” съставка на всички успехи е това немирно дяволче, което те човърка отвътре и те кара да вървиш все напред и напред. Това те прави силна, това те прави жена.

Ако имах суперсила, бих направила България едно много по-хубаво място за живеене. Бих го направила по-чисто, по-законово, по-хуманно, по-културно, духовно, по-човешко... Бих го направила да блести.

Койна изрича тези думи убедено и с лекота. А всички нейни приятели и почитатели знаят добре, че тя е жена, която знае как се носят няколко дини под една мишница. 
“На сцената имаш определен вид живеене. Помня, веднъж, по време на репетиции на едно представление, аз казах на колегите си “Боже, колко е хубаво - час и половина ясни взаимоотношения, зададени от автора, няма какво ти да си блъскаш главата, той ти е казал - тръгваш от точка А, пречупваш се в точка Б и оцеляваш в точка В”, споделя в свое интервю фурията.

Не съм интересна на мъжете - омъжена, с три деца, твърди блондинката. Клюкари обаче свързват името й с това на актьора Захари Бахаров, който е неин партньор в “Love.net”. Според слуховете Койна и Захари имали страстна любовна връзка още преди да станат партньори на киноекрана, но актрисата отказала да напусне съпруга си заради Бахаров. 
Българската Марлен Дитрих, както често наричат актрисата Койна Русева, искала да роди и четвърто дете на съпруга си Румен Станчев, но директорът на Младежкия театър възпрял мераците й, като я заплашил, че ще я уволни при нова бременност. “Не мога да плета, да бродирам, но мога да раждам деца”, гордо заявява Койна. Клюкари припомнят, че като студентка русокосата старозагорка имала все нещастни любови - първо с колега от НАТФИЗ, после с музикант и никой от тях не пожелал да се обвърже сериозно с нея. Когато забременяла от поредната тръпка, наложило й се да направи аборт. Едва когато Койна срещнала съпруга си Румен, разбрала, че това е мъжът на живота й и двамата спокойно могат да отгледат няколко общи рожби. Запознали се в Пазарджишкия театър, където икономистът дошъл като обикновен зрител. Възрастовата разлика била цели 14 години в полза на ухажора, но това не попречило на пламенната връзка. Влюбените се оженили чак когато дъщеря им била на път. Пет дни след подписа им в гражданското се родила дъщеря им Калина. След няколко години Русева забременяла с второто си дете Константин. Тогава пък на дневен ред дошла църковната венчавка. Облечената в бяло булка била вече в третия месец, но не спряла да танцува, нито да яде и пие на воля. Третото си дете - Калоян, актрисата заченала по календар. 

Днес вече порасналите деца радват родителите си, а Койна не само работи, а и осъмва по луди купони. Очаквам още “случища” в професията, разкрива атрактивната актриса и 
признава, че с актьорството я свързва лудостта, талантът и егоцентризмът 

За нея да посочи най-любимата си роля е все едно да я накарат да каже кое от трите си деца обича най-много. Няма как да стане. “Това, което работя в момента, то е “най”. Иначе всички предишни и всички следващи роли, които евентуално ме очакват, за мен са любими, по никакъв начин не мога да ги разделя. Всяка от ролите в театъра, на малкия или на големия екран е взела нещо от мен, дала ми е нещо, ограбила ме е, обогатила ме е, съсипала е нервите ми, донесла ми е радост - всичките тези неща от палитрата...”, отброява актрисата. Харесва й да релаксира мълчаливо и на тъмно, защото очите са й уморени от светлините на прожекторите в театъра. И вече слуша музика само в колата, вкъщи предпочита да се вслушва в звука на тишината. Мозъкът ми почива, наслаждавам се, спортувам, пътувам, когато не работя, споделя Койна Русева.

Подготви Паулина БОЯНОВА