Дългоочакваният снеговалеж вече е факт в градовете. "През новата седмица ще има интензивни валежи от дъжд и от сняг в северните райони на страната. За днес е обявен жълт код за значителни валежи от сняг в Северна България и югоизточните райони", припомни синоптикът Александрина Янкова.

Тя предупреди, че мокрият сняг крие рискове за шофьорите. Ще има заледявания по пътищата. 

"Сутрините температурите ще бъдат отрицателни - от -2 и ще стигат до 10 градуса. Сбъдна се дългосрочната прогноза за ноември за хубави слънчеви дни и за застудяване в края на месеца", коментира Янкова пред Bulgaria ON AIR.

Синоптичката Александрина Янкова

Тя поясни как се е стигнало до опустошителното свлачище в Италия, което отне живота на седем души, сред които и българка.

"Изключително катастрофална е ситуацията в Италия. Обявено е извънредно положение на остров Иския. Изсипали са се над 150 литра дъжд на квадратен метър и това образува различни свлачища.

Най-малко седем са жертвите. Има хора в неизвестност, над 150 къщи са разрушени, няма вода и ток на островчето", каза синоптикът. 

Янкова допълни, че нейни колеги са посочили като една от причините за огромната трагедия невзетите навреме мерки от местните власти.

Гледайте целия разговор във видеото:

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук