Февруари започна да показва своя характер с ниски температури и студен вятър. През уикенда отново видяхме сериозни валежи от сняг.

Предстоят ни ледени дни с обилни снеговалежи в някои райони. Температурите ще се понижат стремглаво още в понеделник. На места в северозападните и северните райони те може да достигнат до минус 12 - минус 15 градуса. Обявен е жълт код в почти цялата страна заради ниските температури. В района на Сливен кодът дори е оранжев заради очакваните силни пориви на вятъра. Това заяви пред България Он Ер синоптикът Александрина Янкова.

По думите ѝ във вторник температурите ще паднат още. 

"Ще бъде много студено в западните и северните райони. В Плевен и Кнежа се очаква сутрешните температури да достигнат до минус 16 - минус 17 градуса. Максималните ще се движат около нулата", поясни тя и допълни, че няма условия за мъгли. 

Янкова отбеляза, че Лом е абсолютен рекордьор по натрупана снежна покривка със своите 29 см. По високите части на планината покривката е 50-60 см. 

"Подобрение на времето можем да очакваме в петък, когато температурите ще започнат да се повишават. Максималните ще бъдат в интервала между 8 и 12 градуса", прогнозира тя. 

Южните ни съседки също ще бъдат сковани от сняг и студ. Интензивни снеговалежи ще има в северозападната част на Турция и в южната част на Гърция. В Румъния пък температурите ще паднат до минус 22 градуса. 

Дългосрочните прогнози сочат, че към средата на месеца времето ще се успокои - ще има разкъсана облачност и наличие на повече слънчеви часове. В края на февруари отново ще се усети захлаждане, което може да обхване и началото на месец март.

 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук