Болярката Милена Стоименова вече една година похапва насекоми, с които е заменила месото в хранителното си меню. Едно от любимите й блюда са печени гъсеници с гарнитура от броколи и моркови.

Твърди, че няма нищо необичайно в консумирането на буболечки и пълзящи, тъй като в древни времена насекомоядството е било широко разпространено, а днес съществува и такава наука – ентомофагия, която изследва ползите от диетата, пише "Борба".  

Посочва, че ястията с бръмбари, молци, мравки, червеи, щурци, скакалци, ларви и т.н. отдавна са част от асортимента на много луксозни ресторанти в Европа, Азия и САЩ. Едни от най-известните последователи на тенденцията са актрисите Анджелина Джоли и Никол Кидман.

25-годишната Милена още от ученическите си години искала да спре консумацията на месо. Родителите й обаче все й повтаряли, че е много слаба и не бива да се отказва от месните продукти, за да не се разболее. С времето тя започнала да набляга на плодовете и зеленчуците, но не се чувствала заситена от тях и все нещо не й достигало.

Американка намери най-странния лек за рака, всеки ден яде... (ВИДЕО)

През 2018 година видяла репортаж, в който синоптичката по Нова телевизия Нора Шопова разказала за това, че се храни с буболечки. Първоначално диетата й се сторила извратена, но решила да потърси повече информация в интернет. Така попаднала на Кремена Деспинова – пионер на храненето с насекоми у нас.

После продължила да търси информация за тенденцията и гледала видеото, в което Анджелина Джоли и децата й похапват тарантули в Камбоджа.



„Бях впечатлена и от това, че всъщност в кулинарията се използват много фрагменти от насекоми и всеки човек под една или друга форма е опитвал вкуса им. Реших да си поръчам от онлайн магазин сушени щурци и скакалци. Направих си бонбони от нахут и щурци. Скакалците вложих в салата със спанак и киноа.

Нямах конкретни очаквания за вкуса, но се оказа, че и двата вида буболечки са много апетитни. След като вече знаех ползата от тях, а именно – високо съдържание на белтъци, въглехидрати и мазнини, бях наясно, че това е най-добрият заместител на месото“, заяви Милена.

25-годишната търновка разказа, че намерила много рецепти с буболечки и по този начин винаги похапва разнообразни ястия. Консумира насекомите печени, варени, смлени на прах и пържени, макар че рядко си позволява този тип термична обработка.

Категорична е, че идеално се комбинират с т.нар. суперхрани – киноа, елда, чия и амарант. С тях могат да се приготвят както салата, така и супи, основни ястия, десерти и смутита.

Споделя, че могат да се направят страхотни палачинки с банан, яйце, оризово мляко и брашно от щурци. Голям фен е и на чипса от буболечки, който е перфектно мезе за бира.

Внимание! 9 храни, които мием неправилно

„Няма нищо неприятно при похапването на насекоми. Почистването на антенки, крилца и крачета е препоръчително, също както се чистят скаридите и мидите. Когато преминат обработка, направо се топят в устата.

Задължително обаче ги пека, варя или пържа, за да се застраховам срещу евентуално заболяване, което биха могли да пренасят. Но в много страни ги консумират живи“, твърди Милена.

Тя сподели, че не си лови сама буболечките, а поръчва по интернет храната си, от магазини, в които се предлага продукция от специализирани ферми за отглеждане на ядливи насекоми, и от… зоомагазини.

Болярката твърди, че дълго време крила от семейството си новата хранителна диета, която е започнала. Когато им съобщила, били шокирани и дори си помислили, че има психологичен проблем.

„Българите много трудно възприемат нещо различно. Смятам обаче, че лека-полека този тип храна ще навлезе масово у нас, също както сушито, и ще се превърне в нещо съвсем обичайно в ресторантите и магазините. Ще си купуваме буболечки на грамаж, също както сега пазаруваме ядки например“, прогнозира Милена.