Затруднения за Националния дворец на културата. Налага се съкращение на персонала с 30%, след като затегнатите мерки в страната през последните месеци практически преустановиха културните мероприятия, информира Нова тв.

Само преди няколко месеца, НДК беше център за разнообразни културни събития. Днес обаче залите и коридорите остават празни. Загубите заради липсата на събития са за над 1,5 млн. лева, а заради неплатени наеми – 1,2 млн. лева.

Въпреки това НДК са категорични - продължават своята дейност, за да се преборят с последиците от пандемията и да върнат обратно артистите и зрителите.

Пандемията нанася тежък удар на изкуството у нас. С последиците се бори и НДК. Налага им се да прибегнат до мярката 60/40, която балансира последните три месеца.

„От началото на пандемията до този момент имаме отпаднали около 300 събития, които бяха планирани. Ситуацията е кризисна и много сложна”, заяви Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

„При нас събитията са много динамични. И затова през месеците, в които бяхме затворени, от март до май, повече от 50 събития бяха отменени”, заяви Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата, НДК.

НДК е 100% държавно търговско дружество, което не разчита на издръжка, а работи на пазарен принцип. Въпреки затрудненията и съкращенията, от там са категорични - всички културни пространства ще продължат да функционират.

„Платформа А6 не може да обезпечи приходната част на НДК. Платформа А6 има една друга много важна цел - да задържим публиката в НДК”, заяви Борислав Велков.

„Надявам се, че с промени, с визия и с всичко, което опитът ни дава, ще успеем да продължим нататък и все пак животът да продължи да се случва”, заяви Светлозар Желев.

Артистите обаче все още са изправени пред задънена улица.

„Бих използвала думата геноцид, колкото и да е краен, но разбира се факторите са външни. Не можем да обвиним никого за ситуацията, в която изпадна изкуството. Извънредното положение изисква извънредни мерки, точни мерки, ясни мерки. И ако досега имаше грешки, втори път това нещо няма да бъде простено”, коментира актрисата Елена Петрова.

Въпреки всичко, те не са готови да се откажат от изкуството. Напротив - ще се борят.

„Никой в тази държава няма право да действа или да казва, че без култура може. Да, обичам го, аз живея с това. И не искам да се отказвам, не бих искала едно такова нещо да бъде пречка за всички хора на изкуството”, коментира Елена Петрова.

И споделят, че завръщането на сцена след четири месечна пауза е неописуемо.