Наличностите на Кръвния център, който обслужва всички 13 болници в област Бургас,  са силно изчерпани, съобщава БургасИНФО. Всеки ден екипът разчита на пратки от Кръвния център в Стара Загора.

Наложило се е снощи, след тежката катастрофа с 18-годишен мотоциклетист, също да бъде поискана кръв. Момчето е с тежка рана на врата и в Реанимацията на УМБАЛ Бургас.

От 2 часа през нощта, до тази сутрин за него са осигурени 10 сака с кръвни продукти. Той не е единственият тежък случай, затова, ако искате да помогнете за спасяването на човешки живот – дори това е непознат, сега е най-добрият момент. Не е необходимо да пътувате до Бургас, за да дарите кръв за тук, според новата наредба, това може да направите в цялата страна.

Множество катастрофи, няколко случая на родилки с усложнения и различни инциденти са причина за изчерпване на запасите с кръв. Както всяко лято, така и това Бургас и  близките  курорти  привличат близо 2 милиона души. Бройката е огромна.

 В областта има 13 болници, с над 20 работещи операционни блока, 3 родилни отделения, 3 Отделения по неонатология, 3 Отделения по ортопедия и 3 Отделения по неврохирургия, както и няколко Отделения по анестезиология и интензивно лечение (Реанимации).

Огромен е и пациентопотокът от онкологично болни хора, които имат нужда от кръвопреливане, а техният брой става още по-голям на фона на това, че бургаския КОЦ отговаря и за област Ямбол.

Затова медиците призовават всеки, който иска да дари кръв и е в добро здраволсовно състояние, да се реши на благородния жест, независимо от кръвната си група. Кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години и в добро здраве.

Кръвният център на УМБАЛ Бургас работи всеки ден от 07:30 до 14:00, като след това до 18:00ч. има екип на разположение. В почивните дни има екип на разположение от 8 ч. до 16 ч. Кръводаряването е доброволен и безвъзмезден акт.