Ку Бон Хю от Сингапур спечели убедително гласовете на делегатите на 77-мата Генерална Асамблея на Интерпол в оспорвана надпревара с Артуро Вердуго – директор на националната разследваща полиция на Чили, съобщиха от МВР.
В глобалния свят престъпността е глобална и затова Интерпол се нуждае от високотехнологични методи за противодействие. Ще работя за това да бъдем ефективни срещу новите предизвикателства, както и да реализираме инициативата за глобална сигурност, заяви след избирането си Ку Бон Хю.
Новият президент на Интерпол е роден през 1954 г., започнал е кариерата си в полицията през 1977 г. и е преминал последователно през всички нива на системата. Като директор на сингапурската полиция успява до постигне ниски нива на престъпността и това прави Сингапур едно от най-сигурните места в света. Успехите на сингапурската полиция се дължат на ключови дейности като засилване на партньорството с обществото, затвърждаване на оперативните възможности и изграждане на организационна гъвкавост. За времето, в което Ку Бон Хю ръководи полицията на Сингапур, политиката на взаимодействие с обществото е основна стратегия в борбата с престъпността.
За вицепрезидент на Интерпол за Африка беше избран Мостафа Мозони от Мароко.
Делегати от Европа в Изпълнителния комитет ще бъдат проф. Сюлейман Исилдар от Турция и Питър Дир от Норвегия, за Америка – Пилар Афанадор от Колумбия и за Африка – Едуардо Серкуерия от Ангола и Махди Елшафей от Египет.
Следващата годишна среща на Интерпол ще се проведе в Сингапур, а през 2010-та година в Катар – решиха делегатите на 77-мата Генерална Асамблея на Интерпол, която приключи своята работа в Санкт Петербург./БЛИЦ