Първият работен ден от тази седмица започна с ледени температури, които сковаха страната, като в планините бяха измерени големи студове.

Мразовитата утрин в София продължава като и към 10 часа тази сутрин градусите продължават да са отрицателни. Към 8 часа температурата в столицата бе минус 9 градуса, два часа по-късно температурата е минус 6 градуса, но се усеща като минус 9, независимо от слънцето, което се опитва да се покаже. Вятърът е пронизващ.

На Черни връх сутринта беше минус 20 градуса. На първенеца Мусала минус 23, на Ботев в Балкана минус 21, а на Рожен в Родопите – минус 17.

В цяла Северна България градусите са в интервала от минус 5 градуса в района на Лом до минус 11 в района на Разград и минус 8 за Добрич.

Пред Балкана – от минус 8 в Драгоман, до минус 4 на нос Емине. В Южна България термометрите показаха минус 6 в Сандански, минус 12 в Гоце Делчев до минус 9 в Кърджали, информира БГНЕС. По Черноморието най-студено е на север – минус 4 на Калиакра и на юг към Бургас – минус 5.

За днес в почти цяла България има обявен код за потенциално опасно време именно заради ниските температури. Картата е в зелено единствено за Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас и Варна.

Във вторник сутрин отново се очаква много студено време, като прогнозата за София е за минус 10 градуса сутринта и до 0 градуса през деня.

Към края на седмицата са градусите чувствително да се подобрят и да се вдигнат до плюс 8 – 10 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.