На 23 май стартират с рекордно богата програма юбилейните 50-и „Софийски музикални седмици”.  Европейският музикален фестивал -2019 достига своята кулминация.  И двете крупни събития са под знака на 120-ата годишнина от рождението на знаменития композитор Панчо Владигеров.
 


Логото на 50-ото издание на „Софийски музикални седмици”

Изявления за агенция Blitz.bg
През май културният живот в България – театрални представления, оперни и балетни  спектакли,  концерти, изложби  и др., от десетилетия насам достига своя апогей. Неслучайно той някак си естествено се утвърди като месец на културата.  Две  големи събития са определящи и за „музикалния май” : стартът на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” и кулминацията на  Европейския музикален фестивал.


Софийска филхармония – съорганизатор на фестивала, в зала „България” – „арена” на много от концертите на СМС

С прекрасен концерт на Камерния ансамбъл „Софийски солисти” и Софийска филхармония” на 23 май (четвъртък)  започва юбилейното 50-о издание на „Софийски музикални седмици” (СМС) - 2019.  В зала „България” от 19.00 часа ще прозвучат творби от Фр.Шопен, Александър Розенблат, Ж. Бизе- Р. Шчедрин, Панчо Владигеров  под диригентската палка на маестро Пламен Джуров,  директор на фестивала от 2007 г.  Солист на този ярък музикален празник в самото навечерие на Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде именитият наш пианист Людмил Ангелов.  Впрочем бележитият ни музикант ще има още две изяви по време на СМС – на 27 юни в зала „България” отново като солист на Софийска филхармония под диригентството на румънеца Габриел Бебешелеа, а като професор в Нов български университет (НБУ) ще води и майсторски клас по пиано.

Програмата на 50-ото издание на най-стария ни столичен музикален фестивал и най-значим в България е юбилейно,  дори (бих казал) рекордно богата. С интерес и нетърпение през периода 23 май- 30 юни т.г. очакваме 52 концерта – симфонични, камерни, хорови, клавирни и вокални рецитали и др., както и 17 съпътстващи прояви – научни конференции,  представяне на дискове и книги, изложби, майсторски класове на изтъкнати наши изпълнители и преподавали и др.  „Арена” на музикалните „действия” ще бъдат НДК, зала „България” и камерната й зала,  зали в Националната музикална академия  „Проф. Панчо Владигеров” и Централния военен клуб, Софийска градска художествена галерия и др.

За толкова богата и разнообразна програма си заслужават усилията на екипа на Софийски музикални седмици : проф. Пламен Джуров, програмния координатор доц. д-р Момчил Георгиев и техните колеги. На юбилей като на юбилей! Точно преди 50 години ярко съзвездие от български композитори и музиканти : Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Асен Найденов, Константин Илиев и др., подтикнати от тогавашния директор на Главна дирекция „Българска музика” проф. Богомил Стършенов,  полагат основите на международния фестивал, чийто „мотор” дълги години е именно проф. Стършенов. Решаваща е и подкрепата на висококултурния  и ерудиран Иван Башев, тогава зам.-председател на Комитета за култура, а по-късно и министър на външните работи.
 


Представяне на програмата на юбилейното 50-издание на СМС. Крайният вдясно – програмният директор доц.д-р Момчил Георгиев

Оцелели физически и юридически като фестивал през трудните години на прехода и въпреки огромните финансови трудности, „Софийски музикални седмици” остават верни на своите традиции. И тази година те ни представят най-значимото от световното и родното музикално творчество и изпълнителско изкуство. И тази година те ще бъдат своеобразен мост за срещи на български и чуждестранни,  на млади и стари музиканти.

„Софийски музикални седмици-2019” ще бъде фестивал на музикалните премиери от барока до ХХІ век –изтъкна програмният му координатор доц. д-р Момчил Георгиев -, но също така на юбилеите (най-вече 120 години Панчо Владигеров, но и 80-ата годишнина на големия наш цигулар Георги Бадев, 90-ата на проф. Димитър Тъпков, четвърт век на хора „Ваня Монева”) и на младите изпълнители.

Припомняйки, че при създаването на Софийски музикални седмици в самия край на 60-те години, една от основните цели е бил експортът на българската музикална култура и на изявени наши изпълнители отвъд „желязната завеса”, в Западна Европа, запитах за агенция Blitz.bg,  дали сега не наблюдаваме обратната тенденция – наши музиканти, утвърдили се в чужбина,  да гастролират тук на фестивала.

„Да, така е – потвърди доц. д-р Момчил Георгиев„Софийски музикални седмици” наистина стават все  по-привлекателен форум за изява на български музиканти, идващи от чужбина.  А те наистина са много, само нашите концертмайтори на чуждестранни оркестри са близо 70. И тази година тук ще слушаме цигуларките Дора Бръчкова, Божидара Кузманова, Яна Дешкова, Албена Данаилова- концертмайстор на Виенската филхармония, цигуларя Димитър Буров, живеещ в Лондон,  пианистите Евгени Божанов, Светозар Иванов, Пламена Мангова , Линда Боянова – Анбари, Лидия Бояджиева и др. Този фестивален „мост” е чудесно своеобразно сверяване на творческите часовници.”


Младата цигуларка Божидара Кузманова

Този мъдър творчески подход е и финансово целесъобразен.  Как се прави иначе програма от 52 концерта с общ бюджет от около 60 хил. лв.?  Още през 2015 г. финансирането на „Седмиците” от Столична община се срина от 100 000 лв. през 2011 г. на ...30 хил. лв. Тази година съорганизаторите  от Общината са увеличили  малко сумата -  на 35 000 лв. Като прибавим към тях още 25 хил. лв. от другите съорганиза-тори на фестивала – Министерството на културата, то общият бюджет на „визитната картичка” на музикална София едва достига 60 000 лв.(?!)  В отговор отново на мой въпрос за Blitz.bg, програмният директор на фестивала доц. д-р Момчил Георгиев посочи за сравнение, че един гастрол на Лондонския камерен оркестър би ни струвал 25 хил. евро, при това без хонорара на диригента, а на оркестъра на Санкт-Петербург – 60 хил.лв., тоест целия бюджет на СМС ?! Затова и организаторите съвсем правилно се стремят да канят не една-две „звезди”,  а да направят по-голям и разнообразен фестивал,  давайки път на млади таланти.

Разковничето за успех обаче при такива недостатъчни финансови средства е най-вече в търсенето и намирането на повече подходящи съмишленици и партньори. Като например маестро Найден Тодоров, главен диригент и директор от началото на 2017 г. на Софийска филхармония, който е не само домакин на фестивала със зала „България”, но и негов съорганизатор. Обявен за втори път за „музикант на годината”  в националната анкета на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР, Найден Тодоров ще се изкачи на два пъти по време на СМС и на диригентския пулт пред своя оркестър. На 30 май от 19.00 ч. солистка на «романтичния» концерт  (в програмата Макс Брух и Антон Брукнер) ще бъде младата цигуларка Божидара Кузманова, а на 20 юни  Софийска филхармония ще представи творби от Корнголд и Шостакович със солист Яна Дешкова (цигулка).


Маестро Найден Тодоров – „Музикант на годината -2018”

През цялото юбилейно 50-о издание на «Софийски музикални седмици» като «червена нишка» ще преминава юбилеят -120 години от рождението на Панчо Владигеров. Творби, вкл. неизпълнявани досега в България произведения на композитора, с когото би се гордяла всяка една голяма нация в света, ще звучат сега на редица симфонични,  камерни концерти и рецитали. Докторанти ще представят свои проучвания  за него на международна научна конференция в Нов български университет на 8 и 9 юни т.г. Кулминацията обаче, а и своеобразна атракция ще настъпи на 26 юни от 19 ч. в Камерна зала «България». Тогава под надслов «Фамилия Владигерови свири Владигеров»  четиримата внуци на легендарния си дядо – деца на неговия син Александър Владигеров , също композитор и диригент, ще покажат, че кръвта вода не става.  Панчо (младши) и Екатерина – пиано, близнаците Александър (тромпет, флюгелхорн) и Константин (пиано, кларинет) Владигерови ще ни изненадат с нови техни преработки на клавирни и вокални камерни произведения на знаменития Панчо Владигеров.

 


Плакат на спектакъла „Европа танцува” от Европейския музикален фестивал-2019

Също през май своята кулминация достига и Европейският музикален фестивал (ЕМФ) - 2019) , стартирал в края на март и продължаващ до 23 юни т.г. Неговото вече 19-о издание за пореден път доказва европейската идентичност на България и София. Неслучайно и предстоящият музикално –танцов спектакъл на 22 май (сряда) от 18.30 ч. е под надслов „Европа  танцува” и ще бъде изнесен в самото сърце на древната ни столица – на „Ларгото”. На сцената ще излязат детски и юношески ансамбли и школи, а програмата е повече от разнообразна – от фолклор до хип-хоп, от класически балет до улични танци (street- dancing), от модерен балет до спортни танци. Водещ на тази мащабна проява с над 300 участници и вход свободен ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов – Геми.

Изцяло младежкият характер на този танцов спектакъл, както и миналият вече юбилеен концерт „40 години детски хор „Пим-Пам” с детски песни и хитове на неговия създател, големия композитор Борис Карадимчев,открояват важен акцент на фестивала. Подчертаното внимание към младите хора и към тяхното музикално образование е постоянна грижа и главна цел на маестро Васил Димитров, директор на музикалната агенция „Кантус Фирмус” – организатор на ЕМФ и Даниела Ханджиева, артистичен директор на фестивала. На тази цел служи и майсторският клас, който именитата българска цигуларка Мила Георгиева ще проведе на 29 май (сряда) т.г. в залата на Националното музикално училище.
 

Именитата наша цигуларка Мила Георгиева отново ще блести на ЕМФ

Напълно логично във фокуса на 19-ото издание на ЕМФ, както и на юбилейните 50-и Софийски музикални седмици, е 120-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров.На този „Вазов на българската музика”бяха посветени три от общо 13 прояви на фестивала.Концертът на неговото откриване  (Софийската филхармония,  дирижирана от Георги Димитров)  беше дори изцяло от творби на родения през 1899 г. в Шумен безспорно най-известен по света български композитор.  Със своето виртуозно изпълнение на Владигеровия концерт за цигулка и оркестър №1 отново блесна магетичният наш цигулар Марио Хосен, когото неслучайно сравняват с Николо Паганини.

„Струнната инерция”, набрана от миналогодишния ЕМФ, продължава и сега. Много приятна и разнообразна програма ще чуят любителите на хубавата музика на 31 май (петък) от 19.30 ч. Проектът Tango & Campanella ще изправи на подиума в зала „България” за първи път един до друг двама ....съученици още от музикалното училище в София.  При това две имена, отдавна утвърдили се на световния музикален хоризонт – чаровната Мила Георгиева  (цигулка) и диригентът Максим Ешкенази,  ненадминат в своето умение да общува с аудиторията, била тя от възрастни или от деца, както е във „Фортисимо”.   В съпровод на оркестъра на Класик ФМ радио те ще ни поднесат свеж коктейл от танцови пиеси от Паганини, Равел, Брамс, Пиацола, Гардел и др.
 
Две изложби в кулоарите на зала „България” придават и историко-познавателен елемент на фестивала, който е важна част от календара на културните събития на Столичната община и през тази година.  Първата експозиция с фотоси, концертни и театрални програми, ръкописи, лична кореспонденция и др. показва колко ценен е бил Панчо Владигеров от най-ярките личности на световната музикална култура на ХХ век. Концепцията за тази изложба е разработена под ръководството на директора на къщата- музей на големия композитор в София, Надя Сотирова. „Музика в обектива” е нарекла пък своята сбирка неуморимата Василка Балевска, която вече от 50 години сътворява истински фото-летопис на музикалния живот в София.  Можете да я видите и сега на всеки един концерт в зала „България” със същата енергичност, преметнала през рамо фотоапарата или насочила неговия обектив към „героите” на подиума.
 
Последните акорди на Европейския музикален фестивал- 2019 г. ще прозвучат отново от ...струнни инструменти.Концертът „Огнени струни” несъмнено ще омая публиката в зала 1 на НДК на 23 юни (неделя) от 20.00 ч. Защото на подиума ще излезе темпераментният виртуоз Неманя Радулович, смятан с основание за един от най-големите и артистични живи майстори на цигулката. Роден в Сърбия, но от години живеещ във Франция, той, заедно със своя ансамбъл Double Sens (14 топ-инструменталисти от Сърбия и Франция), ще изпълни както популярни класически произведения от Вивалди и Чайковски, Римски-Корсаков и Хачатурян, така и пиеси от сръбския фолклор.
 
Борислав КОСТУРКОВ
Снимки: Архив на СМС, ЕМФ-2019 и автора