„Голямата журналистика е искрената, справедливата, красивата, дълбоката“. С този цитат на големия български журналист и водещ Величко Скорчев БНТ реши да отдаде почит на дайена на българските сутрешни блокове, който по-рано днес се разбра, че е починал

Повече от четвърт век професионалният път на големия журналист е свързан с Българската национална телевизия. Бил международник, заместник-главен редактор "Международна политика" в обществената медия, водещ на „Панорама“, а през 1990 година създава първата в българския телевизионен ефир сутрешна програма. Въвел е в телевизията много от лицата, които и днес са популярни сред зрителите и винаги е твърдял, че всеки телевизионен журналист трябва да мине и през писаното слово.

Сигналът на предаването, с което Величко Скорчев става любимец на милиони зрители - „Добър ви ден“, прозвучава за първи път на 18 септември 90-а година. По-късно сутрешната програма на БНТ се излъчва с названието „Добър ден, България!“ Тогава в предаването, коeто се реализира с активното участие на регионалните телевизионни центрове на БНТ, няма и минута за политика. Сред авторите на тогавашния сутрешен блок на обществената телевизия са проф. Йордан Ведър, актьорът Димитър Вачев, проф. Драган Тенев и други. Новините на водещи телевизионни канали представят различните гледни точки към важните събития от различни точки на света. "Поставихме акцента на семейството и хората, защото така започва възпитанието. Мобилизирах центровете, тъй като е важно да има импулс при зрителите. Така се обича родината",  спомня си в едно от последните си интервюта телевизионната легенда Величко Скорчев. 

Дълги години „Добър ви ден!“ е най-разпространения поздрав и за зрителите и за колегите в телевизията.

Величко Скорчев е завършил археология и история, през септември 2018 г. навърши 81 години и остави своята трайна диря в историята на българската журналистика.

Опелото ще се състои на 13 януари (неделя) от 14:00 часа в храм „Свети Седмочисленици“.

От БНТ показаха и уникални архивни кадри с Величко Скорчев.

Екипът на БЛИЦ изказва съболезнования на близките на Величко Скорчев!