Накит от кехлибар на тракийски жрец ще е сред "иконите" на изложбата "Археологическото наследство на Троянския край", предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. Експозицията се открива в Музея на занаятите в Троян днес и ще онагледява археологическите открития, документиращи живота в общината от праисторическия период до Средновековието.
Според археолога Иван Христов кехлибареното бижу е внесено от региона на Балтика и е уникално доказателство за търговски връзки между северните народи, и траките. То е част от т.нар. Тракийско накитно съкровище от VII - VI в. пр. Хр., открито до троянското с. Белиш през 2000 г. и собственост на НИМ.  В "Археологическото наследство на Троянския край" ще бъдат представени още и парадна маска  от  бронз на тракийски аристократ, изровена край римската крепост Состра между Ловеч и Троян м.г., както и камея /златен накит за гърдите/ с изображението на богинята Изида, намерена в гроб на некропола на Состра през 1979 г. от археолога Георги Китов.
Сред "бижутата" на троянската изложба ще е и колекция от римско нападателно оръжие, открито от експедиция начело с Иван Христов над троянското село Черни Осъм през 2003-а и свидетелстващо за ожесточена битка между готи и римски легионери.
"Археологическото наследство на Троянския край" ще е разположено върху 10 табла с текстове и снимки, и сред шест нови витрини с локално осветление. Организатори на изложбата са Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства-Троян, НИМ-София, Регионалният исторически музей-Ловеч, Община Троян и Музейна сбирка-с. Дебнево.  Експозицията ще е действаща до края на 2008-а. Стратегическата й цел е да увеличи потока туристи през следващото лято, а тази зима да даде нов тласък на любознателността на учащите се към малко позната антична история на землищета, южно от Ловеч. /БЛИЦ