Сребърна обеца, монети от 11 век и битова керамика откриха това лято сливенските археолози при проучване на крепостта Туида. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков, цитиран от Фокус.

Идеята на археолозите тази година бе при разкопките да бъдат проучен районът около откритата миналата година голяма административна сграда до северния вход на крепостта. 

През тази година са открити основи на нова голяма постройка. Зидовете ѝ са около 80 сантиметра. 

Според Николай Сираков, сградата е пострадала при сериозен пожар. На място са открити овъглени греди и парчета керемиди. 

При разкопките е открита и средновековна сребърна обеца, типична за периода, а също и две бронзови монети. Едната от тях е във формата на коруба. 


Намерени са и рога на благороден елен, чиято реставрация и консервация ще бъде извършена от сливенски реставратор в работилницата на музея. 

Сред находките са и предмети, даващи информация за живота и бита на хората по това време, съобщи Сираков. 

Открити са тежести за рибарска мрежа, а също и тежести за стан, прешлен за вретено и много битова керамика. 

Всичко това е доказателство, че в Туида е кипял живот, и е била значима за района, посочи Николай Сираков.

В края на 6 и началото на 7 век крепостта Туида е била тотално опожарена, а по-късно възстановена, до окончателното и напускане през 13-14 век.

Тази година разкопките се финансират изцяло със средства на РИМ – Сливен. Около 6 000 лв. за осигурени за проучванията. В тях участват двама археолози и двама реставратори, а също и 12 работници. Намеренията на музея са догодина проучванията да продължат.

БЛИЦ припомня, че наскоро бе намерено истинско имане и на нос Калиакра. Днес пък се разбра за феноменална находка и в Русокастро.