Разрешават се концерти и постановки на открито по допустима 30% пълняемост на съответните места за зрители и спазване на епидемиологичните мерки. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет културният министър Боил Банов.

"Разрешава се посещението и работата на кина, в рамките отново на тази пълняемост", добави той.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.


"Това за нас, хората на културата, са добри новини и знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм", каза Банов.

"Освен тези мерки искам да споделя и за още мерки, които ще подпомогнат културния сектор в страната. Досега държавата пое пълна гаранция,върху средствата на всички културни институти - опери, филхармония, театри, галерии, музеи, читалища и гарантира заплащането в тези сектори, независимо от намалелия обем на работа", каза той. 

По думите му няма никакво ощетяване на хората, които се занимават с култура и изкуство.  

"Допълнително разписахме мярка от Министерството на културата, с подкрепата и разрешението на премиера, където заделихме в Национален фонд култура 2,5 млн. лева за творците на свободна практика. Те ще получат 3 минимални работни заплати с осигуровките към тях", каза Банов.

"Днес имахме заседание на Фонд Култура. Утре ще финализираме нещата и ще решим кои лица отговарят на критериите, за да им изплатим сумите", поясни министърът. 

Той уточни, че това са първите мерки, които държавата е предприела. 

"Преминаваме към мерки за укрепване на дейността на свободните творци и организации, на неправителствените организации и целия сектор на свободните артисти.

Искам да подчертая, защото мисля, че има неразбиране в обществото - терминологията свободен артист е европейската терминология. Това са актьори, режисьори, сценографи, художници, певци, музиканти, танцьори и всички, работещи в сферата на изкуството", каза той.

"След разговори с правителството и премиера се взе решение за една подкрепа на Министерство на културата с допълнителни 5 милиона. Ще ги инвестираме още от утре. Пускаме програмите, за да могат хората да се възползват от тях", заяви той. 

"За създаване на нови театрални постановки ще дадем 500 000 лв., за създаване на нови музикални - 500 000 лв., за танцови спектакли - 500 000 лв.  Ще направим и една специална програма за проекти в областта на визуалните изкуства. За още 800 000 лв. ще бъде отворена малко по-късно програма за разпространение на тези продукции", каза Банов.

По думите му всички малки кина, театри и циркове ще бъдат също подпомогнати от министерството.

По думите му всичко ще стартира веднага. 

"Искам да обявя нещо, което съвпада с годината на COVID-19. През норвежка програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, неправителствени организации и съвременни изкуства", каза той и добави, че това са сериозни проекти със сериозни суми.

По думите му това не са всички мерки, работи се и по нови.

„Всеки организатор на събитие трябва да се съобрази с мерките и да взима индивидуални решения. Мерките включват влизане на зрителите по определена схема, продажбата на билети трябва да е на база 30% от салона. Хората ще са шахматно разредени. Зрителите трябва да са с маски, а на входа да им се предоставя дезинфектант”, каза Банов.

„При достатъчно отстояние и ползването на маски ще е достатъчно” смята той.

„По отношение на самите артисти на сцената – препоръчва се в началото да излизат по-малки трупи или да се залага на моноспектакли. Струпването на много хора”, заяви културният министър и добави, че според него е безумно артистите да бъдат на сцена с маски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!