Ние сме в енергийна криза. Зелената сделка ни удря най-силно нас. Това, което е положително е , газовата централа в Маришкия басейн, която обхваща всички играчи. Датата обаче, която е дадена за евентуално отказване от въглищните мощности - 2038 година е абсолютно бутафорна.

Истинската дата е 2025 година. Тогава вече държавата няма да може да подпомага ТЕЦ-овете. Това заяви икономистът Кузман Илиев пред БНТ.

"В плана няма никакви обяснения от къде ще се вземат тези 2 млрд., които ще се плащат годишно до 2038-40-та година. Просто няма от къде да се вземат тези пари.", категоричен е той.

"Предстои 1 млн. електромобила да бъдат вкарани, предстои влаковете да се движат еднакво на ток, да се електрифицираме. Ние си затваряме мощности без да създаваме алтернатива и да покриваме.", недоумява Илиев.

"Аз съм скептичен. Има ли думата "план" и то правен от държавни структури, трябва да сме скептични. За мен основният фокус си остава как да бъде внедрена зелената сделка. Ние в централна Европа сме в много неизгодна ситуация, да не кажа и че си обедняваме. Това поскъпване 4 пъти на електроенергията на газа е нещо, което бизнеса и домакинствата не могат да абсорбират.", каза икономиста.

"Ние започваме да живеем по-бедно вместо просто да преструктурираме икономиката така, че да вкараме и биомасите и водорода и ядрената енергетика, за която няма нито едно изречение в плана. Там се залага на ВЕИ-та, които целият свят в момента разбра, че не са алтернатива. 85% от енергията в света идва от фосилни горива - въглища, нефт, газ.", уточнява Илиев.