От 17 ч по БНТ1 започва новото предаване "Говори сега" с водещ Мая Костадинова. Предаването е насочено към широката аудитория, към хората, които търсят отговори и искат да бъдат чути.

Специално за първия ефир интервю даде управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. С въпросите си пред нея застана журналистът Даниела Кънева, отразявала няколко десетилетия политическите трусове по света.


Ние видяхме изключителна възможност на учените да намерят решение на проблем, който беше нов за тях. За много кратко време се появиха много ваксини, които ни позволяват да овладеем пандемията.

Това заяви директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в новото предаване на БНТ "Говори сега".

Виждам шанс да коригираме траекторията на икономическото развитие, заяви Георгиева.

Според нея пандемията е довела и до отрезвяване и темата за климатичните промени не е отпаднала, тъй като сме осъзнали колко сме зависими от природата.

Георгиева изрази оптимизъм, тъй като в тази криза изключително бързо и координирано са взети действия да се спре упадъкът на световната икономика и да се предотврати "тотален крах", криза, каквато не е имало.

"Поставихме икономиката в едно замразено състояние. В същото време много бързо и гъвкаво се предоставиха финансови помощи на бизнеса и на хората, за да могат да продължат да функционират в тази много странна обстановка", заяви Георгиева.

По думите ѝ тази координирана дейност е гигантска по своите мащаби - в порядъка на 16 трилиона долара, за да може бизнесът да работи.

Tематични рубрики ще срещат зрителите с големите спортисти от България и света, ще представят паралел между съвременните обществени събития и еквивалентите им от близкото минало и ще показват успелите българи, които променят света.

Всяка събота и неделя от 17.00 ч. до 19.00 ч., водещата и авторите в предаването ще ви срещат с нови и непознати личности, с хората, от чиито действия зависи съдбата на обикновения човек.

КОЯ Е МАЯ КОСТАДИНОВА?

Мая Костадинова дебютира в ефира на БНТ 1 като водещ на новото съботно-неделно предаване "Говори сега". Тя е журналист с близо 20-годишен опит, а половината от този период е била криминален репортер и водещ на първото всекидневно криминално предаване в българския ефир.

Завършва английска гимназия във Велинград и „Международни отношения и проблеми на сигурността“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Минава обучение по телевизионна журналистика в CNN – Атланта, САЩ. Професионалният ѝ път минава през телевизиите PRO.BG, bTV Action, ТV7, Канал 3 и Нова тв.

Мая Костадинова е носител на редица награди за разследваща журналистика – „Вероника Герин“, за ярко явление в телевизионната журналистика – „Българската Европа“. Отличавана е многократно от различни синдикални организации, както и от престижните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“ в категория „Вътрешна политика“.