Нови оплаквания от свръхскъпи лекарски услуги по морето. След скандалната фактура от 530 лева за промиване на уши на Златни пясъци, Медицинският надзор започна проверка на медицинските центрове по Черноморието, съобщава bTV.

Общо 13 са регистрираните медицински центрове в Слънчев бряг и Несебър. Заедно с практиките на личните лекари и индивидуалните лекарски практики цифрата нараства на 60. Много малка част от тях имат сключен договор със Здравната каса. Дори и той обаче не прави услугите по-евтини. Ако се разболеете и нямате направление от личен лекар, цените са поне 4-5 пъти повисоки, отколкото в частни центрове в Бургас например.

Така един преглед струва 160 лева, а рентгенова снимка – 120. Преди дни 4-годишният син на Свилен вдига 40 градуса температура, с разстройство и повръщане. От Спешния център в Несебър ги изпращат в медицински център в „Слънчев бряг”.

"Казаха, че не работят с българи, понеже се оказа, че само за спането трябваше да дадем 350 лв., само за спане. Отделно за лекуване още 350 ни вземаха, 353 лв. за две банки глюкоза и сега другите лекарства не знам", разказа Свилен Стоянов.

Въпреки че и двамата родители са здравно осигурени, отказват престой в клиниката и си тръгват с детето в полунощ. От ръководството обясняват, че цените по Каса са само за пациенти с направление от личен лекар. Тези, които нямат, плащат по ценоразпис. 

"В ресторанта зависи какво ще си поръчате. Не, че клиниката е ресторант, ама в крайна сметка принципът е един и същ– ползват се определени неща, те струват толкова", заяви д-р Станко Чобанов – управител на МСЦ в Слънчев бряг. Крайната цена зависи от процедурите.

"Примерно, една травма на крак, ако се направи рентгенова снимка, цената ще е една, ако не се направи рентгенова снимка, цената ще е друга", допълни още д-р Чобанов. В Златни пясъци цените са идентични за целия курорт. В центъра, в който работи д-р Чакоян, прегледът струва 160 лева. Пациентите са предимно чужденци с медицинска застраховка.

„Това са цени, които са европейски и те просто не подлежат на коментар спрямо Европа. Дори цените са ни по-ниски от някои от по-популярните курорти в ЕС", заяви др Марио Чакоян.

От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" обясниха, че няма как да се месят в ценообразуването в частните медицински центрове, но могат да упражняват контрол. „Ние контролираме нещо много важно.

Това е дали тези хора надлежно са уведомени за тези свръхцени. И пациентът да избере дали ще се лекува срещу 500 лева да му промият ухото или ще отиде там, където цените са значително по-поносими за същата работа и същото качество”, каза д-р Константин Гърневски от медицинския надзор.

От "Медицински надзор" ще сезират и Комисията за защита на потребителите. Проверките на медицинските центрове по Черноморието все още текат.