Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) в момента взима 5600 лева месечна заплата, която се определя в размер на 10 минимални работни заплати. Заместниците му пък се разписват срещу 8 минимални работни заплати, т.е. 4480 лева. За да ги намалят, се събират в Обзор лекари от цялата страна на 70-ия събор на БЛС. От Пловдив заминават 40 лекари делегати начело с председателя на Районната колегия на съсловната организация д-р Атанас Калчев и секретаря д-р Георги Кръстев.

Според лекарите има огромна разлика между заплатите на редовите лекари и тези на шефовете в БЛС. И тази разлика ще се увеличи от догодина, когато минималната заплата става 610 лв., и то без да е начислено върху нея прослужено време, съобщава "Марица".

Затова част от медиците искат възнаграждението на председателя на БЛС да стане 3000 лв., а на заместниците му - 2500 лв. и определянето им да не е обвързано с размера на минималната работна заплата.

Предлага се също Съборът, както и последващите заседания на Националния съвет, да бъдат открити за членовете на БЛС. Сред другите искания са да се закрие Акредитационния съвет поради неговата неефективност и да се избере още един заместник-председател на организацията, който да отговаря за специалистите от извънболничната помощ при преговорите за Националния рамков договор.

Докторите от страната искат също да се въведе машинно гласуване при избора на Управителен съвет, Контролна комисия и Комисия по професионална етика.

Предлага се още в ръководството на БЛС да не могат да влизат бивши министри, зам.-министри, депутати, директори на болници и други, защото така те могат да прокарват лобистки интереси и да поставят ръководството в различни зависимости.

По въпроса от кога да влязат в сила промените в Устава на БЛС има разминавания. Според някои от вносителите те трябва да станат задължителни още от май 2019 г. Според комисията за промени в устава е по-удачно това да стане от началото на следващата година.

Пловдивските делегати ще определят своята позиция на Събора след срещи с останалите си колеги. В момента начело на БЛС е д-р Иван Маджаров.