Авиокомпаниите пускат по-евтини билети, за да могат да привлекат отново пътници и да се възстановят след кризата с коронавируса.

Това коментира пилотът и журналист Александър Богоявленски пред БНТ. „Ще пътуваме по-евтино - в началото ще бъде така. Даже вече го виждаме.

Компаниите, за да възстановят бизнеса си, да ни привлекат отново на борда, да преодолеят страха, предлагат по-изгодни тарифи, докато пътниците се върнат на борда“, обясни той.

По думите му обаче, ако регулациите задължат превозвачите да въведат мерки за дистанциране в самолетите и да се заемат по-малко седалки, цената на билетите естествено ще бъде по-висока, особено за по-дълги полети.

Авиацията е най-засегнатата индустриална сфера от кризата с коронавируса, посочи още Богоявленски. 85% спадна трафикът над Европа, в световен мащаб спадът е 70-75 на сто. Над 100 хил. души загубиха работата си. Покрай тях има и много в неплатен отпуск, други са освободени временно, каза той.

Според него възстановяването ще отнеме 2-3 години. „Нискотарифните авиокомпанни в момента са в по-добра позиция заради по-големите си кешови резерви“, посочи още Богоявленски.