Конституционният съд отмени лимитите за болнично лечение. Тази разпоредба забранява на Здравната каса да заплаща т. нар. надлимитна дейност на лечебните заведения, съобщава bTV.

Съществуването на лимити затруднява достъпа на пациентите до медицинска помощ при изчерпване на определената от касата финансова рамка.

Какво ще се промени за осигурените българи?

Владислав Воденичарски получава контузия по време на мач. Докторът му преценява, че нямат време да чакат оттокът му да спадне и трябва да го оперират веднага.

„Той ми каза „ще трябва да направим някакви размествания, за да можем да те впишем“. Ако трябваше по каналния ред, един вид да се запиша по ред, трябваше да чакам още две седмици-месец, нямам представа“, казва Воденичарски.

След като решението на Конституционния съд влезе в сила, касата няма да има основание да отказва на болниците заплащане на пълния размер на извършената медицинска дейност, а пациентите няма да бъдат връщани поради изчерпване на лимитите.

„Когато говорим за лечението на българските граждани, това ще бъде промяна в позитивна посока. Тоест, те и досега са били лекувани. То затова тази дейност е надлимитна, просто не е изплатена на болниците. Тъй че по отношение на лечението няма да има проблеми“, коментира Аркади Шарков, експерт по икономика в здравеопазването.

Болници вече са осъдили НЗОК заради разпоредбата

В МБАЛ „Люлин“ се извършват между 150-200 операции всеки месец. Част от тях – по спешност. Поради това месечният им паричен лимит, определен от Здравната каса, често се надхвърля.

Алтернативата е да отложат лечението или да пренасочат пациента. За да възстановят сумата за надлимитните дейности, от болницата завеждат няколко дела срещу касат и печелят.

„Сумата, за която ги осъдихме, е 406 000 лв.. Интересното е, че НЗОК ни плати 206 000 лв. лихви, тоест още половината от сумата е за лихви“, обясни Лалка Колева от лечебното заведение.

По данни на Здравната каса делата за надлимитна дейност, по които тя дължи пари, са 32. Общата сума по тях все още се калкулира

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук