Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание.

Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава и това кара много пациенти, да плащат повече от обичайните 2,90 лв, пише segabg.com.

Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса.

"Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има "такса за издаване на електронна рецепта", твърди пациент.

От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха, че не не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано", посочиха от здравното министерство, след като им описахме случай на диабетик, чиято такса изведнъж е поскъпнала от 2,90 на 8 лв.

И в този случай се оказа, че е въведена такса от 5 лв. за електронно обслужване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук