Машинистът на снощния експрес от София за Горна Оряховица е предотвратил "безумна трагедия“ на гара Илиянци, като успял да спре навреме пред петдесетината пътници от влака София-Мездра, преградили коловоза. Това заяви Лияна Панделиева от пресцентъра на БДЖ, цитирана от БНР.
Пред БДЖ тя посочи, че преградилите коловоза са застрашили не само своя живот, но и живота на пътувалите в експреса:
Изскачат на пътя срещу експреса, който влиза в гарата, както е по норматив - с 60 километра в час, и започват да му махат с ръце, за да спре и машинистът просто бие спирачки и успява, за щастие, да спре.


Пътниците са били недоволни от закъснялото потегляне на влака, пътуващ за Мездра. От БДЖ обясниха забавянето с честите аварии в зимното време и недостига на локомотиви:

"Не вчера, предният ден бяха аварирали 20 локомотива, а преди това, в същия ден, недостигът на локомотиви беше 35. Тази сутрин два локомотива са спрели да работят, защото са се блъснали в преспи."

Панделиева изрази недоумение от реакцията на МВР да прати само двама полицаи при тълпата на релсите:
"Цялата железопътна инфраструктура на държавата е част от националната сигурност и при подобен сигнал да бъде изпратена патрулка като за пиянска свада между съседи, за мен, е смайващо."