Медици от МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ оказаха първа помощ на едногодишно момченце с множество изгаряния по тялото, съобщава „Борба“. До дермалните наранявания се стигнало, след като майката изкъпала детето с вряла вода.


Инцидентът се случил вторник срещу сряда миналата седмица. Малко след полунощ жената решила да измие сина си след смяната на памперса, но не проверила температурата на водата, която наляла в коритото.

Веднага след това малчуганът е транспортиран до Спешното отделение на лечебното заведение. Специалистите установили изгаряния по долните крайници, ходилата и слабините.

Пораженията по три области са съответно около 18%, 10% и 1%. Момченцето е консултирано от педиатър и хирург и след това е транспортирано до Клиниката по изгаряния в София, тъй като в търновската болница няма такова отделение.

Прогнозата на медиците за пълното възстановяване на бебето е оптимистична.

По наша информация семейството има други по-големи две деца. Майката и таткото са безработни и живеят в павликенското село Караисен.

На ход са социалните работници, които би било редно да разследват случая, за да установят дали малчуганите получават адекватни грижи, или живеят в среда, която застрашава здравето и живота им.

Крайната мярка, която държавните служители могат да предприемат, е извеждане на хлапетата от семейството.

Това няма да е прецедент за областта, тъй като през 2017 година те отнеха от приемна майка в Долна Липница повереното й за отглеждане 6-годишно сираче, което получи измръзвания на краката. Пак същата година Окръжният съд в старата столица реши да изведе от приемно семейство дете, оплакало се, че е бито с пръчка вкъщи.