Спорен закон може да направи незаконни оръжията на стотици хиляди българи. Ловци, спортисти, колекционери и представители на клубове за исторически възстановки възразиха срещу готвените промени в Закона за оръжията и боеприпасите.
 
Законопроектът цели синхронизация с директива на Европейската комисия (ЕК) за превенция на тероризма. Според засегнатите организации обаче текстът на директивата е неправилно  пренесен в българския проект и ще ощети българските собственици на оръжия. Законът предвижда отнемането на оръжията на над 80 000 ловци, притежаващи полуавтоматични карабини.
 
Според промените газовото оръжие ще премине от уведомителен към разрешителен режим. Затруднения ще срещнат също клубовете за исторически възстановки и колекционерите на оръжие.
 
Проектозаконът все още се обсъжда в парламентарните комисии и предстои да се гледа от Народното събрание на първо четене. Законът ще засегне много от ловците у нас. "В предложенията, които в момента се внасят, полуавтоматичното оръжие, ако конструктивно може да му се сложи пълнител с повече от 10 или 20 патрона, то автоматично става забранено. Такива карабини имат нашите членове ловци и това нещо ще бъде взето насила от някой, защото можело с него да се направи атентат. Аз питам колко атентата са направени със законни ловни оръжия и отговорът е нула", коментира инж. Георги Младенов, експерт в Съюза на ловците и риболовците.

Европейската директива е много добре написана, но преводът на български изкривява съдържанието й, категоричен е Иван Бързилов, председател на Българската Т-клас федерация, чиито спортисти използват в стрелбата снайперови системи. "


 
"Европейският законодател казва "когато бъде поставен", а в българския текст е "ако може да бъде поставен пълнител на всяко едно полуавтоматично оръжие попада в категорията на т.нар. опасни оръжия. Т.е. пистолет "Макаров, който е с 8-заряден пълнител, може да му се постави 100-заряден пълнител", коментира той.

Европейската директива казва, че полуавтоматични оръжия могат да използват доказани спортисти, които тренират и/или се състезават. Как това изискване е транспонирано в българския законопроект? "В законопроекта пише, че трябва да има 15 тренировки, две състезания и 350 изстреляни патрона на година. Това не е редно", поясни Бързилов. 
 
В готвения законопроект има много неясноти, както и клаузи, които могат да доведат до корупционни практики, смята Момчил Тачев - председател на клуба за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие".

"Не можем без картечница да покажем атаката на българската армия при Дойран, при Тутракан, без тракането на картечниците. А ако те бъдат забранени или влязат в някакъв изключително рестриктивен режим, който ние няма как да го изпълним, практически ние ще бъдем ограничени. Ние използваме оръжия за възстановки на исторически събития. Те са по сега действащия закон деактивирани до степен до степен да не могат да изстрелват боен патрон. Те са с две метални тела, заварени вътре в цевта. Те вдигат само шум, а сега искат да ги приравнят към реални бойни оръжия", разясни Тачев.   
 
До момента изготвеният от Служба "Контрол на общественоопасните средства" в МВР проектозакон е обсъден на първо четене в две комисии. Комисията по земеделие го отхвърли изцяло, а комисията по отбрана го прие, обясни депутатът Александър Сабанов от ВМРО, инициатори на среща по готвените промени, която се състоя днес в парламента. По думите му има и държави, които са отхвърлили евродирективата, и посочи като пример Чехия и някои скандинавски страни.