32-годишният Николай Атанасов Дачев, който в петък вечер заби БМВ-то си в дървения подиум на площада на пред паметника Альоша в центъра на Бургас след дива гонка с полицейски патрулки, остава в ареста. 

Мярката му за неотклонение бе гледана чрез скайп връзка. 

Николай е привлечен като обвиняем за това, че на 08.05.2020 г., в гр. Бургас, при управление на лек автомобил марка „БМВ“, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – управлявал автомобила по пешеходни улици в централната градска част, в присъствието на пешеходен поток от хора (престъпление по чл. 325, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК).

Николай Д. е обвиняем и за това, че на същата дата и място, пред служители на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР- Бургас, си служил с регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство, собственост на И. В. (престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК). Третото деяние, за което е обвиняем Николай Д., е че повредил противозаконно чужда движима вещ – декинг, поставен около фонтана на площад „Тройката“, собственост на Община Бургас (престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК).

В съдебното заседание, защитникът на обвиняемия пледира искането за задържането под стража спрямо Николай Д. да бъде оставено без уважение и спрямо него да бъде взета по-лека мярка за неотклонение. Според защитата, Николай Д. не е познавал града, което изключва умисъл за извършване на деянието – хулиганство и че здравословното състояние на обвиняемия не е добро и Николай Д. трябва да се лекува.

Районен съд-Бургас счете, че от проведените до момента процесуално-следствени действия в досъдебното производство са събрани доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че Николай Д. е извършител на престъпленията, за които е обвинен.

Всяко от обвиненията се отличава с изключителна дързост и цинизъм и макар всяко от тях по отделно да не е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, обосновава вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Николай Д.

Настоящият съдебен състав намери, че с действията си обвиняемият е поставил в риск намиращите се към този момент на пешеходната зона в Бургас граждани и липсата на жертви се дължи единствено на случайност и късмет.

Тезата на защитника, че Николай Д. не познава града, според съда не оневинява неговото поведение, а е единствено опит за избягване на отговорност. Характерът и степента на обществена опасност на престъпленията по настоящото обвинение и личността на обвиняемия, мотивираха Районен съд – Бургас да вземе мярка „задържане под стража“.

Николай Д. е многократно осъждан и наказанията по предходни негови осъждания не са имали предупредителен и превъзпитателен ефект спрямо него, което обосновава извода на съда, че е налице безспорна опасност Николай Д. отново да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Съществува и опасност обвиняемият да се укрие.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция.
        
Припомняме, че пробите за алкохол и наркотици на шофьора Николай и спътника му - 27-годишния Дениз Делянов Тодоров от Бургас, са отрицателни. Двамата са опасни престъпници. Водачът на автомобила А 9970 КВ Николай Атанасов Дачев е с тежко криминално досие – изпечен крадец на части от луксозни МПС-та, със собствен канал за пласирането им. Друга основна част от криминалното му битие е разпространението на наркотици.

Дачев имал 18 присъди за престъпления против имущество, като първата била още през 1997 г., когато той бил едва на 16 години, съобщава "Флагман".

Той е роден в Сливен през 1981 година. От няколко години се е преместил в Бургас, живее на квартира на ул. „Любен Каравелов”. Сменил е местоживеенето си, защото имал приятелка тук. Въпреки че се е придвижвал в събота вечерта със стар автомобил в окаяно състояние, двамата са водели охолен живот.

Връзката му с бургазлията Дениз Тодоров, на 27 години, е по линия на разпространение на наркотиците. Дениз Делянов Тодоров е с досие за дилърство на дрога.

Според една от версиите, в петък вечерта двамата е трябвало да доставят пратка на определено лице. Те подменили регистрационните номера на БМВ-то преди да потеглят от квартирата на сливналията. Табелите са на стар Голф, който е бил продаден от софиянец на бургазлия преди 8 години, но не му е бил прехвърлен по документи и до този момент.

Бургазлията, който също е криминално проявен, твърди, че заловените след гонката двама престъпници са откраднали табелите му и че той нищо не знае по случая. Събрат са обаче доказателства за евентуална връзка между тримата.

Дотук срещу водача на БМВ-то Николай Дачев са повдигнати 3 обвинения – за шофиране в забранена пешеходна зона, за липса на книжка и неподчинение на полицейска заповед. Дачев никога не е притежавал шофьорска книжка.

Той е добре познат в крими средите и в столицата, откъдето е купил БМВ-то. В квартирата му и в апартамента на съучастника му Дениз Тодоров в жк "Славейков" не е открито абсолютно нищо подозрително след щателно претърсване – нито съмнителни вещества, нито пари, нито оръжия.

За отбелязване е, че по време на ареста им двамата не са били под влияние на алкохол или наркотици. Дачев  е бил въоръжен с нож. Обезвреден е от полицая, който пръв изскача от автомобил на Пътна полиция извършва ареста.

Униформеният действа изключително професионално – след измъкването му между седалката и волана, го просва директно на плочките по лице и му поставя белезници. Ножът е отнет след това.

Преследването на автомобила започва от бул. „Христо Ботев”, където двамата излизат около 23:38 часа, задават се от квартирата на улица „Любен Каравелов”. БМВ-то е засечено електронно за липса на технически преглед - по регистрационните номера на Голфа.

Николай Дачев е обезвреден от униформения от Пътна полиция, който действа абсолютно професионално и хладнокръвно
Тук е и най-интересният момент, свързан с причината за последвалите действия на двамата терористи, които по чудо не отнеха човешки животи по бул "Богориди" и главната улица.

Предполага се, че те са успели да изхвърлят пакет по време преследването.

Гонката продължава покрай жп гарата, по бул. „Булаир”, движейки се в насрещното, тъй като този участък е в ремонт. Там също по чудо не е възникнала катастрофа. При Гъбката, на главния вход на Морската градина, двамата преследвани виждат, че са предприети заградителни действия, в които вече се е включило и Първо РУ.

Срещу тях с включена сирена, откъм Турското консулство, се задава патрулка.

Един от видеозаписите показва, че по бул. „Демокрация”, точно при входа на Морската градина, БМВ-то почти спира, усеща се, че водачът се двоуми – дали да продължи напред в насрещното или да свие наляво по „Богориди”. В този участък – до Часовника при кметството той е в неизбежност и трябва да се освободи от пакета.

Има хипотеза, че наркотичната пратка е изхвърлена именно в тази част от маршрута им.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ