Писателят и политик Любен Дилов-син коментира в ефира на Нова тв опасенията от еко катастрофа заради азотните торове, попаднали във водата заради засядането на кораба край Камен бряг. 

"Държавата в момента има тотално неумение да реагира на такава ситуация", категоричен бе той.

Самият тор, който в момента е на кораба не е никак приятен, много ще пострада брегът, но не е фатален. Влиянието му върху околната среда е около година. Ще има много буен растеж на водорасли и много силно планктонно населяване. Рибата просто ще избяга. Сравнимо като замърсяване - годишното производство на средно голям град на отпадни води", заяви Любен Дилов.

Той уточни обаче, че Черно море може да понесе замърсяване, без да настъпи еко катастрофа. Ако обаче този кораб се удари в скалите и се разлее гориво, тогава вече ще настъпи голяма катастрофа, защото "30 тона не е малко гориво". 

По думите му Радев е отговорен за туткането и губенето на време.

"Едно време при кораба "Мопанг" всички се кумеха какво трябваше да се направи и как трябва да се направи. Накрая Борисов тропна по масата, пита колко пари трябва да се дадат и се оправиха бързо нещата", припомни политикът.

Според него сега президентът Румен Радев трябва да тропне по масата, но не го прави, вследствие на което вече сме загубили 6 дни.