Прекалено задържаният страх предизвиква много тревожност и загуба на вътрешния контрол на човека. Това заяви психотерапевтът Магдалена Ангелова.
 
"Няма как да запазим спокойствие и да толерираме тези свръхголемите забрани. Ще се появи агресия у хората", смята тя.
 
Залагам на това, че хората могат да бъдат достатъчно отговорни, за да имаме здраво ядро, което да ни е опора. Ако не стъпим на това, значи сме в сериозно бедствие. Залагам на това осъзнаване, защото имаме вътрешна интуиция и граница, която може да поставим. Граница на самосъхранителност и безопасност. Това е първична отговорност, която малко или много е важно в един такъв колективен процес", заяви Ангелова.
 
"Ние се сблъскваме с едно сериозно лице - това на смъртта. Може да бъде буквалната смърт на човек, но и една символична друга смърт - губим всичко, което имаме. Пред един такъв сблъсък всеки ще се срещне със своята лична тревожна сянка", каза тя.
 
"Прекрачваме границата и се облъчваме с прекалено голям стрес. Ние сякаш вече търсим тази информация. Мои клиенти казват, че хем не искат да четат повече по темата с коронавируса, хем искат да разберат какво се случва и да са наясно. В един момент просто нагонът към смъртта става по-опасен и силен от нагона към живота", каза тя.
 
"Хората може да получат паник атаки, да не могат да си поемат въздух от този ужас. Важно е да си дадем ясно сметка, че ако продължаваме да мислим за всичко това, ние не можем да променим нищо в крайна сметка", заяви тя.
 
Ангелова съветва всеки да напише писмо на себе си и да излее тревожността си. "Това ще доведе до облекчаване", категорична е тя. 
 
Психоложката съветва хората да си изградят нов тип философия, за да си помогнат. "Загубата може и да е възможност. Направете си ревизия какво имате, за какво сте благодарни", заяви Ангелова.

Тя коментира и чувството за вина, което изпитват някои от болните от К-19, защото може да са заразили някого:

"Те са в ролята на жертва. Струпва им се много, но мрънкането, оплавкването и стоенето в страха няма да помогнат да подобрим личния си емоционален климат. Никой не е заразил някого нарочно. Не е редно някой да се чувства виновен, защото не е съзнателно действие"
, каза тя.

Психоложката бе помолена да коментира и трагедията в Сандански, при която майка закла двете си дечица:

"Тази криза, която се случва по време на този страх, ще разчупи защитните ни механизми и невротичната ни обвивка. Може да се отключи реакция на загуба на връзка с действиелостта, депресия, психотични реакции, различни кризи и провокации могат да пречупят защитата ни. Трябва да спрем да се оправдаваме със ситуацията, а да влезем в критичността", каза Ангелова.