Ужасяваща съдба застигна една от любимите резиденции на Тодор Живков - "Перла", която се намира на броени метри от морето. Потънала в бурени, сградата, паметник на соцархитектурата, се руши, а в двора на резиденцията от дълги години не е влизал никой.
Поставени са няколко табели "Частна собственост", но липсва каквато и да е било поддръжка на някогашната вила №1 по Черноморието ни. Прозорците са изпочупени, мазилката се руши, а ръждата разяжда всичко. Стрехите са дом на стотици лястовици. Като символи на комунизма са останали захвърлените метални чадъри наоколо, пише "България днес". Резиденцията бе приватизирана заедно със земите към нея в края на 2001 г. от покойния Илия Павлов чрез неговата туроператорска фирма "Балкантурист". Митичният бос на "Мултигруп" плати навремето за имението на Тато 14,6 млн. лева. В последните години имаше планове комплексът да се ремонтира основно и да се превърне в луксозен хотел. Оказва се, че резиденция "Перла" попада в границите на две защитени зони от мрежата Натура 2000 и това осуетява проекта. Дъбовата гора наоколо е част от буферната зона на резерват "Ропотамо".

Бай Тошо неслучайно решава да построи морска резиденция именно на това място. За това го съветва лично пророчицата баба Ванга. Тя усещала голяма енергия от намиращото се в близост тракийско светилище Бегликташ. Казала на Живков, че там трябва да почива. При строежа на мащабната за времето си резиденция са поставени специални подземни въздуховоди, които да отвеждат от енергийния планински въздух в самите помещения вътре. "Перла" е открита през 1978 г. Замислена е за 10-15 гости, като там са стъпвали само най-приближените до Тато хора.

И до днес районът около резиденцията е изключително апетитен за иманярите. Търсачи на съкровища се стичат от всички краища на страната. Според поверията и легендите в дъбовите гори наоколо е заровено имането на прословутия Вълчан Войвода.