Би било несериозно терапевт да коментира тази ситуация, след като не се е запознал с лицето. Може да злоупотребил с вещества, може да е бил агресивен по друг повод. Може да има психиатрична патология.

Това каза в ефира на "Неделята по Нова" психоложката Мадлен Алгафари, коментирайки случая с агресивния индиец на борда на самолет на "Ер Франс", който кацна извънредно на летище София. 

"Несериозно и непрофесионално е да се коментира такъв случай. Ако е с паническо разстройство, е по малко вероятно да е толкова агресивен. Но това може да кажат само специалистите, които ще работят с него.

Извънредно в БЛИЦ! Страховит екшън със самолет на "Ер Франс", арестуваха опасен пътник в София

При случай на аерофобия, има голяма вегетативна симптоматика, като сърцебиене и потене. Човек търси начин да се успокои, посяга към алкохол или му се предлага хапче. Със сигурност този човек е извън баланса. Най-вероятно това е тлеещо нещо, което е било отключено", обясни психоложката.  

Тя добави, че в света е и налице сериозна предпоставка за отключването на такива състояния в хората, визирайки пандемията от К-19, продължаваща вече над година и довела до редица рестрикции върху нормалния живот. 

Алгафари бе в студиото, за да коментира ситуацията в навечерието на парламентарните избори на 4 април и по-точно как днес българина прави своя избор. 

Има втора вълна на завръщането на българите в родината им, като след Възраждането. Тези хора ако донесат друга гледна точка. Биха могли да бъдат много полезни на обществото. Биха могли да бъдат полезни с демонстрирането на лична отговорност. Ако смяташ, че кмета, поп и царя са ти отговорни, това е незряло, каза Алгафари. 

В общество, което се приписва цялата отговорност на политиците, то е създадено от несъзрели хора. Докато мама или татко са ни отговорни за всичко, то ние сме деца, добави тя. 

По думите ѝ, със сигурност вече наивитета след 30 години демокрация вече се е стопил. След големите промени се очакваше много повече да се случи, но понякога то не се случва само от добрата им воля, но зависи от средства и други държави. 

По-лесно, при всички положения, би живял един човек, когато той порасне, да си прави собствените избори. Винаги има един малък радиус, в който ние можем да избираме, независимо от онова, коя партия е на власт, убедена е Алгафари. 

Хората не правят тези избори, а след това приписват вината на някой друг, на нещо по-голямо от тях. Големият човек казва ще проверя, ще прочета. Когато човек се подложи на съмнение, това е принцип за зрялост, каза още психоложката. 

"Липсва информираност при правенето на избори у българина", добави психотерапевтът.

"Разликата между детето и порасналия човек е, че порасналият се поставя под съмнение", убедена е Алгафари.

Според нея има все повече хора, които търсят осъзнатост. А с тях може да се формира едно зряло общество, което е отговорно, здравословно, щастливо, което мъдро избира хората, които го управляват.

За Мадлен Алгафари COVID-19 даде шанс на много хора да се обърнат към себе си, да разсъждават повече, но ситуацията е довела и  до напрежение, което в средващите години ще се отрази на психиката.

"Когато човек вярва на собственото си тяло, на собствените емоции, той предопределя какво се случва с него. Вярата в себе си е ключова за един по-здравословен живот. А страхът влияе негативно на имунитета", категорична бе тя..