В дните преди Великден се забелязва засилен внос на агнета, както живи, така и заклани, така и готови за печене от македонския град Делчево до Благоевград. Причината за тази "миграция" е много по-ниската цена на агнешката мръвка на пазара в Делчево, както и доброто й качество, пише "Монитор".

Докато на животинския пазар край Благоевград цената на агнетата живо тегло се закова на 6 лева, а на яретата – 5,50 лева, то в Делчево агнетата вървят от 3 до 4 лева на килограм живо тегло. В благоевградските магазини агнешката плешка се предлага за 13,50 лева, а бутът 14 лева, докато при съседите ни от Македония заклано и изчистено агне се предлага за 9-10 лева/кг заедно с дреболиите.

Друг бонус за благоевградчани, които им предлагат братята от Македония е, че те по телефона могат да си поръчат агнета, като отиват в уговорения ден и час и си го купуват пресно заклано. Собствениците на квартални магазини и заведения в Благоевград се възползват от ситуацията, като закупуват агнешкото от Делчево и после го предлагат на нашенските завишени цени.

Ако яйцата в Благоевград сега се купуват по 23-27 ст., то в Делчево са под 20 ст.

Единствено не става ясно, как живите агнета, или мръвката минават през граничния контрол и с какви санитарни документи, коментират експерти.