Родопско семейство поведе съдебни битки, за да смени името на детето си заради… атентатите в Западна Европа. Фамилията от Ардинско поиска 3-годишното им момченце, родено в Кралство Белгия, да носи име с френски корен, за да не бъде „гледано с презрение” от страна на белгийците докато посещава детска градина там заради турско-арабските си имена.
Според родителите М.Д. и Е.М., настроенията в обществото били породени поради случилите се в Западна Европа редица атентати.
След две инстанции, малкият А. вече ще носи официално името А., разкриха за 24rodopi.com запознати със съдебния казус юристи.
 
Семейството от години живеело в Белгия. Синът на родопчаните бил роден там, а по искане на майката на съпруга, детенцето първоначално било кръстено на името на дядото А. И двамата родители обаче започнали да наричат детето с друго име с френски произход, като с него момченцето вече било познато на останалите деца в детската градина, както и на възпитателите там. Първоначално искането на семейството към съда в Ардино бе отхвърлено. Окръжните магистрати в Кърджали обаче уважиха жалбата на родителите.

 
*Забележка: Имената „Ахмед” и „Ален” са измислени от редакцията на 24rodopi.com, за да се запази самоличността на детето