Представители на Европейския парламент, Съвета на Европа, Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст), българската прокуратура, главни и върховни прокурори от Европа и региона, духовници от четири вероизповедания, представители на академичната общност и неправителствени организации, подеха обща битка срещу езика на омразата и престъпленията от омраза. Темата е в центъра на вниманието на провеждащата се днес и утре в София Международна конференция „STOP HATE SPEECH“, домакин на която е обвинител №1 Иван Гешев.

Това е най-мащабният форум, засягащ човешките права и по-конкретно правото на вероизповедание, правата на малцинствените групи и ЛГБТИ общността, правен досега в България. Официалното му откриване бе приветствано лично от вицепрезидента Илияна Йотова и от служебния правосъден министър Крум Зарков.

Със специални видеообръщения към участниците в конференцията се обърнаха трима европейски депутати – лидерът на най-голямата група в Европейския парламент Манфред Вебер, съпредседателят на Европейските либерали Илхан Кючюк и председателят на Правната комисия на ЕП Андриан Васкес Лазара.

Вебер се обърна поименно към Гешев като домакин на форума, което е ясен знак за подкрепата, с която главният прокурор се ползва в една от водещите институции на Европейския съюз, а именно - Европейският парламент. Председателят на ЕНП в ЕП се обърна поименно още и към вицепрезидента Йотова и министър Зарков. „Речта на омразата не засяга една или друга държава членка на ЕС поотделно. Речта на омразата е заплаха за правилното функциониране на нашето демократично общество и подкопава нашите ценности като уважение и солидарност. Поради тази причина трябва да се направи повече на европейско ниво“, каза в приветствието си Манфред Вебер.

Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара също отправи поздравления към българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация за провеждането на високия международен форум в София.

„Европа означава мир, човешки права и цялостно обединение за постигане на по-добър свят за всички. Омразата е точно обратното. Трябва да се изправим заедно срещу този ужасен социален бич и да се борим за силни правни решения“, каза в обръщението си към участниците в събитието Лазара.

Българският евродепутат и съпредседател на Европейските либерали Илхан Кючук оцени високо декларираната готовност на българската прокуратура да се противопостави и противодейства активно на разпространението на антисемитски нагласи и реч на омразата и подчерта, че предотвратяването и борбата с езика и престъпленията от омраза, основани на етническа и религиозна нетърпимост, са жизнено важни за демократичните общества.

Международната конференция, която бе открита от главния прокурор Иван Гешев, се провежда при изключително голям интерес. Най-голямата зала на хотел „Балкан“ се оказа недостатъчна, за да побере над 150 участници и гости, които присъстваха на официалното откриване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук