Темата с цените по заведения в България, в частност в София, беше повдигната от Манол Пейков, който хапна в далечно Токио. Пловдивският депутат и издател Манол Пейков извади интересна статистика от летището на японската столица, където хапна на път за София.

Ето какво написа Манол и приложи снимки:  

"Само да знаете, че легендата за непостижимо скъпата (от гледна точка на българския стандарт) Япония отдавна е в миналото.

Тази сутрин на летище Нарита изядох една от най-вкусните гозби, на които съм попадал от много време насам – фиде удон с пиле къри – като към тях си довзех парче великолепен пилешки шницел и четири големи скариди темпура.

Платих рутинно с карта, но сетне ми хрумна да погледна касовата бележка: 2,120 йени, или точно 25 лева и 20 стотинки.

Може да ви се стори малко претенциозно (или преувеличено) от моя страна, но истината е, че през последните няколко месеца ми е трудно да се нахраня вкусно в София за по-малко от 45 лева.

Един дребен, но важен щрих: водата в японските ресторанти не се плаща – предлага се на корем от диспенсър, при това – отлично охладена. (Тъжeн и показателен факт: при моя водопоен капацитет в много софийски ресторанти с а м о водата често ми струва колкото би ми струвал половин обяд в Япония. Което – особено предвид отколешната гордост на България от нейното водно богатство – от край време намирам за ужасно неприлично и адски експлоататорско)", написа Пейков.

Цените в нарита като за летище са направо безумно евтини сравнение със софийското, да не говорим за истанбулското или някое в западна столица.

По-късно и певицата Рут Колева пусна снимки с касова бележка от Ню Йорк, един от най-скъпите градове на света. 

"И за да продължа темата с цените в ресторантите в София, давам за сравнение сметка в Ню Йорк за ястие (Pad Gra Paw, пилешко) + супа, стартер и тайландски чай в Манхатън на Greenwich avenue. Ресторантът е с рейтинг 4.7 в google (ако има значение). $ 16.28 с tax", пише Рут, предава "Марица".

 

"Референцията в София за същото количество храна е някъде с 400% разлика. В софийския ресторант няма супа под 20лв, но пък нямат и тайландски студен чай. Тайландски (и като цяло азиатски) подправки, азиатски зеленчуци и кокосово мляко вече има навсякъде (буквално). Което за мен не оправдава цените.

И да ги оправдава… нека бъде така. Нали “всеки сам си преценя” дали да плаща за дадена стока. Не разбирам какво оправдава… 9% ДДС", добави певицата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук